Apple, özel Siri kayıtlarını dinleyen çalışanları işten çıkardı

Çalışanlar uyuşturucu tacirliği ve seks yapılan anlar gibi gizli görüşmelere sık sık kulak misafiri olmuş

Apple çalışanlarının "düzenli olarak" özel kayıtlar dinledikleri bildirdi (AFP)

Apple, Siri kayıtlarını dinleyen, Avrupa çapındaki yüzlerce işçiyi işten çıkardı.

Bu hamle Apple'ın, çalışanların müşterilerin ses kayıtlarını değerlendirdiği "derecelendirme" programını askıya almasının ardından geldi.

Önceki raporlar çalışanların, uyuşturucu anlaşmaları ve cinsel ilişkiye girilen anlar gibi mahrem görüşmelere sık sık kulak misafiri olduğunu ortaya koymuştu.

 

 

The Guardian'a göre yalnızca Cork'ta 300'den fazla çalışan bu süreç kapsamında işten çıkarıldı. Konu, çalışanlara sadece bir hafta önce açıklandı. The Independent'ın konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Apple'dan henüz bir yanıt gelmedi.

Bir blog yazıyı yayımlayan Apple, Siri ses programını gözden geçirme sürecinde olduğunu ve bu yıl içinde programı, yazılım güncellemesi içinde yeniden sunacağını söyledi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Derecelendirme olarak adlandırdığımız Siri kalite değerlendirme sürecimizin bir parçası olarak müşterilerin Siri ses kayıtlarını dinleyenlere ilişkin haberlerden dolayı müşterilerin kaygılandığının farkındayız. Endişelerini duyduk, Siri'nin kişi taleplerini derecelendirmesini hemen durdurduk, uygulamalarımızı ve politikalarımızı derinlemesine bir şekilde yeniden incelemeye başladık... İncelememiz sonucunda yüksek ideallerimize tam uymadığımızı fark ettik ve bu yüzden özür dileriz.

Apple, sanal asistanındaki kayıtları toplayıp analiz eden tek şirket değil. Google ve Amazon da geçen aylarda bunu yaptıklarını kabul etmişti.

Google, çalışanların Google Asistanı'nın yakaladığı konuşmaları dinlemesini ve kopyalamasını engelleyeceğini, Amazon da Alexa adlı akıllı asistanın işlevselliğini geliştirmek için tasarlanmış benzer bir programdan vazgeçebileceğini açıklamıştı.

Bu asistanlar, kullanıcıların ellerini kullanmadan arama yapabilmelerini, mesaj gönderebilmelerini ve sadece sesli komutlar kullanarak internette arama yapabilmelerini sağlamak için geliştiriliyor.

Asistanların hepsi sesle etkinleştirilebiliyor. Cihazın içindeki mikrofonlar sürekli "Selam Siri" gibi asistanı harekete geçirecek anahtar kelimeleri dinliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğer aktive etme seçeneği kazara, "Suriye" gibi fonetik açıdan benzer bir kelimeyle tetiklenirse, o zaman ses de eskaza kaydedilebiliyor ve analiz için çalışanlara gönderilebiliyor.

Bazı durumlarda bu, özel anların Apple çalışanları tarafından incelenmesiyle sonuçlandı. Bir muhbir "doktor ve hastalar arasındaki özel tartışmalar, iş anlaşmaları, yasa dışı olduğu düşünülen anlaşmalar ve cinsel ilişkileri de içeren sayısız kayıt örneğini kopyaladı.

Kayıtların yanında kullanıcıların yer, irtibat bilgileri ve uygulama verilerini içeren bilgiler de yer aldı.

Apple'ın Siri gizlilik politikasında yapılan değişiklikler; kullanıcıların derecelendirme sürecine dahil olmalarını sağlamayı, yanlışlıkla yapılan kayıtları kaldırmayı ve 6 ay sonra kullanıcının cihaz verilerinin kayıtlarla olan bağlantısını kesmeyi içeriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Özden Öz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU