Apple’ın kurucusu: Kullanıcılar Facebook’tan ayrılmanın bir yolunu bulmalı

Steve Wozniak’a göre telefonunuz sizi dinliyor olabilir ve “onu durdurmanın neredeyse hiç yolu yok”

Facebook’tan geçen yıl ayrılan Wozniak, hesabını silmişti.  (The Independent)

Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak, mahremiyetlerine önem veren bireylerin Facebook'tan çıkması gerektiğini söyledi.

Wozniak’e göre şirket, kullanıcı gizliliğini ihlal ediyor ve bundan kurtulmanın tek yolu Facebook’tan ayrılmak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Steve Jobs’la birlikte Apple’ı kuran Wozniak, telefonların sahiplerini dinliyor olabileceğini ve bunu durdurmanın yolu olmadığını söyledi.

Facebook’tan geçen yıl ayrılan Wozniak, Cambridge Analytica skandalının ardından verilerin kötüye kullanıldığı tartışmaları eşliğinde hesabını silmişti. Apple kurucusu gizliliğe önem veren diğer kullanıcıların da kendisi gibi yapmasını tavsiye etti.

Washington’daki havaalanında TMZ’ye konuşan Wozniak, konuyla ilgili şunları söyledi:

Türlü türlü insan var. Kimisi için Facebook’un yararı mahremiyet kaybına değer. Ancak benim gibiler için -kullanıcıların çoğu- önerim, Facebook’tan kurtulmanın bir yolunu bulmaları.

Gizliliğe dair çeşitli kaygılara yol açan akıllı hoparlörlere ve şu anda yaygın olarak kullanılan diğer dinleme cihazlarına atıf yapan Wozniak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Demek istediğim, artık lazerlerle kalp atışınızı bile ölçebiliyorlar, sizi birçok cihazla dinleyebilirler. Cep telefonumun şu anda dinlenip dinlenmediğini kim bilebilir? Mesela Alexa haberlerde çoktan yer aldı.

Wozniak ayrıca, “Bu yüzden endişeliyim çünkü özel olduğunu düşündüğünüz konuşmalar yapıyorsunuz. Dinlendiğinizi düşünmediğiniz için duyulmaması gereken kelimeler kullanıyorsunuz. Ama bunu durdurmanın neredeyse hiçbir yolu yok” dedi.

Sosyal medya reklamları için verilerinin paylaşılmasını istemeyen kullanıcılara ödeme seçeneği sunulmasını isteyen Wozniak sözlerini şöyle noktaladı:

Neden bana bir seçenek sunmuyorlar? İzin verin, ödeme yapayım ve siz de verilerimi gizli ve güvenli tutun. İsteyenler verilerini reklam şirketleriyle paylaşabilir.



 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU