Macron, Paris Olimpiyatları'nda Rus bayrağının dalgalanmasını istemiyor

Fransa lideri, Rus sporcularla ilgili kararın olimpiyat dünyası tarafından verilmesi gerektiğini söyledi

Paris Olimpiyatları, 26 Temmuz 2024'te başlayacak (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te Mayıs 2024'te başlayacak olimpiyat oyunlarından Rusya bayrağının yasaklanmasını istedi.

Macron, "Rusya'nın savaş suçları işlediği bir dönemde, Rus bayrağı Paris Olimpiyatları'nda bulunamaz" diye konuştu.

Rus sporcuların Paris'te ülkelerinden bağımsız şekilde yarışmalarının mümkün olup olmadığı yönünde gelen bir soruyu yanıtlayan Macron, "Bunun, olimpiyat dünyası tarafından verilmesi gereken vicdani bir karar olduğunu düşünüyorum. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin ne yapması gerektiğine, ev sahibi devlet karar vermemeli" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Thomas Bach'a güveninin tam olduğunu sözlerine ekledi.

L'Equipe'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Macron, "Rus bayrağı, Paris'teki oyunlarda bulunamaz. Bu konuda bir fikir birliği olduğunu düşünüyorum. Savaş suçları işlediği, çocukları kaçırdığı bir dönemde Rusya'ya bir ülke olarak burada yer yok" dedi.

Rus sporcuların durumuyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Macron, "Olimpiyat dünyasının vermesi gereken asıl karar, hayatları boyunca hazırlanmış ve bazen kendileri de rejimin kurbanı olan Rus sporculara nasıl bir yer verileceği" ifadelerini kullandı.

Macron, IOC'nin vereceği kararın adil ve Ukraynalılar tarafından anlaşılır olması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatına başladığı Şubat 2022'den sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi Rus takımlarına ve Rus sporculara yaptırım uygulayan kurumlardan biri olmuştu.

IOC, Rusya'daki sportif etkinliklerin iptal edilmesini önerirken, Rusya ve Belarus'tan sporcuların ülke bayrakları altında değil olimpiyat bayrağı altında yarışmasını tavsiye etmişti.

Ukrayna savaşı öncesindeki dönemde de Rus olimpiyat takımı, doping kurallarının ihlali nedeniyle bazı kısıtlamalarla karşılaşmış ve 2022'de Pekin'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nda tarafsız bayrak altında yarışmışlardı.

IOC'nin Rus ve Belaruslu sporcuları 2024 Olimpiyatları'na tarafsız sporcu olarak kabul etmeye niyetli olduğu biliniyor. Ancak bu sporcuların oyunlara nasıl seçileceği henüz belirsizliğini koruyor.

ABD'nin dahil olduğu bazı ulusal olimpiyat komitelerinin, Rus ve Belaruslu sporcuların tarafsız bayrak altında oyunlara dönmesini desteklediği biliniyor.


Independent Türkçe, Arab News, Le Monde

DAHA FAZLA HABER OKU