Erdoğan: İnternetin kendisi medyasıyla, sosyal ağlarıyla adeta dev bir malumat çöplüğü oluşturuyor

Cumhurbaşkanı: Biz basını daha özgür, daha çoğulcu bir Türkiye arzuluyoruz. Tüm fikirlerin temsil edildiği bir basın arzu ediyoruz

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Recep Tayyip Erdoğan, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği'nin "2018 Yılı Medya Oskarları Ödül Töreni"ne katılarak bir konuşma yaptı.

Erdoğan konuşmasında internetin yaygınlaşmasıyla bilginin kitleselleşmesinin önünün açıldığına dikkati çekti.

Dünyanın farklı bölgelerindeki olayları kısa bir zaman içerisinde insanların cep telefonu ekranından öğrenebildiğini aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

Farklı dillerde on binlerce yayına, kitaba, dergiye tabletinize indireceğiniz bir uygulamayla ulaşabiliyorsunuz. Sanal ortamda insanlar mekan sınırı olmaksızın birbirleriyle rahatça iletişim kurabiliyor. Elbette bu yeni medya araçları fırsatların yanında çok ciddi riskleri, tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Hayatımızın hiçbir döneminde olmadığı kadar dezenformasyona maruz kalıyoruz. Bugün hiçbir düzenlemenin olmadığı sosyal medyada yalan ve provokatif haberlerin hakimiyeti, doğrulara göre kat ve kat fazladır. 

"İnternetin kendisi medyasıyla, sosyal ağlarıyla adeta dev bir malumat çöplüğü oluşturuyor” görüşünü dile getiren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Delile dayanan doğru bilginin, haberin yerini giderek zanna, vehme, çarpıtma ve manipülasyona dayalı malumat alıyor. Bilgiye erişim kolaylaşırken insan ve hakikat arasındaki perde ne yazık ki kalınlaşıyor. Siber saldırılar, şirketlerden devlet kurumlarına hatta seçimlere kadar hemen her şeyin güvenliğini tehdit eder boyuta geldi. Terör örgütlerinin propogandalarını yaymak, yeni militanlar devşirmek için en sık istismar ettikleri alanların başında yine internet geliyor. Bireyin mahremiyetini ihlal, gün geçtikçe ürkütücü boyutlara ulaşıyor. Linç kültürü ve itibar suikasti sosyal medya ortamında çok büyük yaygınlık kazanıyor.

Dünyada en dinamik basın yayın sektörlerinden birisinin Türkiye’de bulunduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz basını daha özgür, daha çoğulcu bir Türkiye arzuluyoruz. Tüm fikirlerin temsil edildiği bir basın arzu ediyoruz” diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU