Beyaz Saray: Putin ve Kim Jong-un ilişkilerini derinleştiriyor

Beyaz Saray, Putin ve Kim'in son haftalarda mektuplaştığını belirtti

(KCNA)

Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un'un mektuplaştığını ve iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirme sözü verdiklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sözcüsü John Kirby çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya ülkenin Ukrayna'ya karşı süregelen savaşını yürütmeyi zorlaştıran ABD ve Batı yaptırımlarından kurtulmaya çalışırken, Moskova'yla Pyongyang arasındaki silah müzakerelerinin "aktif olarak ilerlediğini" söyledi.

Kirby, Kuzey Kore'nin askeri teçhizatı büyük ölçüde Rus veya Sovyet yapımı olduğu için Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Kuzey Koreli yetkilileri Rusya'ya yurtiçinde üretilen top mermilerini satmaya ikna etmek amacıyla kısa süre önce Pyongyang'a gittiğini de sözlerine ekledi.

"Bu ziyaretten bu yana Başkan Putin ve Kim Jong-un mektuplaşarak ikili işbirliğini artırma sözü verdi" diyen Kirby, daha sonra Şoygu'nun Kuzey Kore ziyaretini diğer Rus yetkililerden oluşan bir heyetin takip ettiğini ekledi.

Bu müzakereleri takiben, üst düzey görüşmeler gelecek aylarda devam edebilir.

Kirby, anlaşmanın Ukrayna'da kullanılmak üzere Kuzey Kore'den Rusya'ya "önemli miktarlarda ve birden fazla türde mühimmat" transferinin yanı sıra "Rusya'nın savunma sanayi üssüne destek olacak hammaddelerin sağlanmasını" içereceğini de açıkladı.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'yle (KDHC) Rusya arasındaki herhangi bir silah anlaşması bir dizi BM Güvenlik Konseyi kararını doğrudan ihlal edecektir... KDHC'yi, Rusya'yla silah müzakerelerini durdurmaya ve Pyongyang'ın silah üretimi sağlamama veya satmama yönünde kamuya verdiği taahhütlere uymaya çağırıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU