Tedarik zincirlerinin bozulması, Afrika'ya altın bir fırsat veriyor

Kıtanın geniş kaynakları ve tüketici pazarı, teknoloji endüstrilerinin yerelleşme fırsatlarını destekliyor

17 Afrika ülkesi, yerel tedarik zincirlerinin büyümesini kolaylaştırmak için yasalarını ve iş kurallarını değiştirdi / Fotopraf: AFP

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından Afrika'nın 2023 yılı için kalkınma çalışmaları hakkında çarşamba günü yayımlanan "Küresel Tedarik Zincirlerinde Aktif Bir Güç Olarak Afrika'nın Yükselişi" başlıklı rapor şu sonuca vardı:

Bol miktarda doğal kaynak ve istikrarlı bir şekilde büyüyen bir tüketici pazarı ile Afrika, "teknoloji yoğun endüstrilerin önemli bir sanayi merkezi ve küresel tedarik zincirlerinde önemli bir halka" haline gelebilir.

Raporu hazırlayan araştırmacılara göre Afrika kıtası, gelişmiş teknoloji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu hammadde kaynakları bakımından zengin.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca tüketim pazarları sürekli büyüyüyor. Bu kaynakları ve potansiyeli değerlendirebilirse, Afrika küresel tedarik zincirlerine önemli bir katkı sağlayabilir.

Tedarik zincirleri, mal ve hizmetlerin üreticilerden tüketicilere geliştirilmesine, üretilmesine ve transferine izin veren sistemlerin ve kaynakların mevcudiyetine bağlı olduğundan, UNCTAD Genel Sekreteri Rebecca Greenspan şu yorumu yaptı:

Bu, Afrika'nın küresel tedarik zincirlerinde konumunu güçlendirmesi için bir fırsattır. Ekonomik çeşitlendirme çabalarının devam ettiği bir ortamda, kıtanın yükselen endüstrilerini desteklemesi, ekonomik büyüme hızlarını artırması ve ülkelerinin sakinleri için milyonlarca iş fırsatı yaratması anlamına gelmektedir.


Son dönemde uluslararası ticarette yaşanan çalkantılar, jeopolitik gerilimler ve küresel ekonomideki belirsizlikler nedeniyle endüstriyel şirketler üretim yerlerini çeşitlendirmek zorunda kalıyor.

Bu da Afrika'yı, özellikle de teknoloji yoğun endüstriler için gerekli olan alüminyum, kobalt, bakır, lityum ve manganez gibi elementler ve mineraller bakımından zengin olduğundan hedef bir üretim merkezi haline getiriyor.


Çeşitlendirmenin avantajları

Afrika kıtasının küresel tedarik zincirlerinde öne çıkmasına yardımcı olan ek avantajlar bulunuyor. Bunlar arasında ham üretim girdilerine kolay erişim, teknolojik bilginin gelişme fırsatları ve giderek artan taleple birlikte genişleyen orta sınıfın varlığı yer alıyor.

Rapor ayrıca, kıtada teknoloji yoğun endüstriler için uygun bir iş ortamı sağlamanın, şu anda ayda en az 220 dolar olan işçi ücretlerini, Amerika kıtasındaki aylık ortalama 668 dolarlık ücrete kıyasla artıracağının altını çiziyor.

Kıtanın küresel tedarik zinciri ağıyla daha fazla bütünleşmesi, Afrika ülkelerinin ekonomilerini çeşitlendirme çabalarına katkıda bulunacak ve gelecekteki ekonomik şoklara daha iyi dayanmalarını sağlayacaktır.

Bu entegrasyondan yararlanan sektörler arasında, artık tüketici ülkeler için bir hedef haline gelen enerji sektörü yer alıyor.

Rapor, Afrika'nın güneş enerjisi panelleri endüstrisinin gelişimine katkıda bulunmak gibi özellikle yenilenebilir enerji alanında daha fazla yatırıma ihtiyacı olduğuna inanıyor.

BM raporuna göre Afrika'nın mevcut küresel yenilenebilir enerji yatırımlarındaki payı yüzde 2'yi geçmiyor.

Rapor, küresel yatırımların Afrika kıtasında artırılmasının önemini ve bunun iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına nasıl katkı sağlayabileceğini başka bir örnekle de açıklıyor.

Geçen yıl, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ortalama 1,8 milyon metrik tonluk metal ile Afrika'daki en büyük bakır üreticisiydi.

Kongo, sadece üretim ve ihracat için değil, elektrikli otomobillerde kullanılan metallerin üretimi için de bir merkez olabilir.
 


Reform önlemleri

Rapor birçok Afrika ülkesinin yatırımları çekmeyi ve ekonomiyi çeşitlendirmeyi hedefleyen reform önlemleri başlattığını belirtti ve zaten 17 ülkenin iş düzenlemeleri ve iş kurallarını değiştirdiğini ve yerel tedarik zincirlerinin büyümesini kolaylaştırarak teknoloji transferini teşvik ettiğini ve vatandaşlarına ek iş fırsatları sunduğunu ifade etti.

Rapor ayrıca, Afrika ülkelerinin küçük ve orta ölçekli işletmelere tedarik zinciri geliştirmelerine katkı sağlamak için daha fazla finansa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Raporun sunduğu verilere göre Afrika'daki tedarik zinciri pazarının finansman hacmi 2021 ile 2022 yılları arasında %40 artarak 41 milyar dolara yükseldi.

Ancak bu yeterli finansman değil, çünkü kıta, özellikle tedarik zinciri için gerekli olan finansmana erişimi kolaylaştırmaya ihtiyaç duyuyor.

Afrika ülkelerinin yatırımı kolaylaştıran yapısal reformlara devam etmesi, sınır ötesi sermaye hareketini teşvik etmesi ve kredi durumlarındaki şeffaflığı artırması gerektiği gibi, dünya da Afrika'ya yardım etmeli.

Bu bağlamda en önemli husus, Afrika ülkelerinin yüksek borç yükünü hafifletmeleri ve kıtada tedarik zincirlerinin geliştirilmesine yatırım yapacak mali politika alanı yaratmaları.

Ayrıca, Afrika ülkelerine kredi kolaylığı sağlamak da önemli, çünkü şu anda Afrika ülkeleri, ABD ve Avrupa'nın ödediğinin dört katına denk gelen borç maliyetini ödüyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU