Gandi'nin torununun oğlu, Britanya sömürgeciliğine karşı anma töreninde gözaltına alındı

"Bundan gurur duyuyorum"

60 yaşındaki Tushra Gandi, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin harekete yeterli desteği vermediğini de söyledi (AFP)

Mahatma Gandi'nin torununun oğlu Tushar Gandi, Hindistan'ın Birleşik Krallık (BK) sömürgeliğinden kurtuluşunda önemli rol oynayan "Hindistan'ı Terk Et Günü" için düzenlenen etkinliğe katılırken gözaltına alındı.

Olay, Tushar Gandi'nin 9 Ağustos'ta etkinlik kapsamında yapılacak "Barış Yürüyüşü"ne katılmak için Maharaştra eyaletindeki Mumbai şehrinde yer alan August Kranti Maidan parkına gitmek isterken gerçekleşti.

Gandi, yaklaşık 20 polisin evinin etrafını sardığını ve etkinliğe katılmasını engellediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burada polisle tartıştığını söyleyen Gandi, daha sonra ekiplerin kendisini gözaltına alarak karakola götürdüğünü ifade etti.

Gandi, iki saate yakın karakolda tutulduktan sonra serbest bırakıldığını belirtti. 60 yaşındaki Gandi, "Hindistan'ı Terk Hareketi"nin üyelerinden aktivist Teesta Setalvad'ın da kendisiyle birlikte karakolda tutulduktan sonra salıverildiğini söyledi. 

Yerel medyadaki haberlerde, Gandi ya da aktivist hakkında herhangi bir hukuki işlem başlatılmadığı belirtildi.

Aktivist, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, büyük dedesi Gandi ve onun eşi Kasturba'nın da 9 Ağustos 1942'de kolluk kuvvetlerinde tutuklandığını hatırlatarak, polis tarafından gözaltına alınmaktan "gurur duyduğunu" yazdı.

Mahatma Gandi, II. Dünya Savaşı sürerken 8 Ağustos 1942'de yaptığı ve "Hindistan'ı Terk Et" diye de bilinen konuşmada, ülkesinin Britanya İmparatorluğu'nun sömürgeliğinden kurtulup bağımsızlığını kazanması çağrısı yapmıştı. 

Konuşmanın ardından Britanya İmparatorluğu, Hindistan Ulusal Kongresi'nin yöneticilerini tutuklamış, patlak veren isyanda yaklaşık 100 bin aktivist gözaltına alınrken 1000 kişi de hayatını kaybetmişti. Gandi'nin söz konusu konuşması ve liderliğini yaptığı Hindistan Bağımsızlık Hareketi, ülkenin 15 Ağustos 1947'de bağımsızlığını kazanmasında kilit rol oynamıştı.


Independent Türkçe, Mint, NDTV

DAHA FAZLA HABER OKU