Cidde, Ukrayna krizine ilişkin toplantıya ev sahipliği yapacak

Zelenskiy, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılacak toplantıda yaklaşık 40 ülkenin temsil edileceğini söyledi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman mayıs ayında Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i kabul etti / Fotoğraf: SPA

Suudi Arabistan’ın Cidde kenti, yaklaşık 18 ay önce başlayan Ukrayna kriziyle ilgili olarak diplomatik ve siyasi yollarla işbirliğinin güçlendirilmesi için bir dizi ülkenin ulusal güvenlik danışmanları ve temsilcilerinin bir araya geleceği bir toplantıya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Bu adım, krizin ilk günlerinden bu yana Rusya ve Ukrayna liderleriyle olan temasları ve ülkesinin diyalog yoluyla kalıcı barışa yol açan bir çözüme ulaşılmasına katkıda bulunmak için Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'in girişimlerinin devamı olarak atıldı.

Veliaht Prens geçtiğimiz mayıs ayında Cidde'deki Arap Zirvesi oturum aralarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski ile yaptığı görüşmede, Riyad'ın krizi siyasi olarak çözmeyi amaçlayan tüm uluslararası çabalara olan duyarlılığını ve desteğini yineledi. Krizin hafifletilmesine katkıda bulunma çabalarını sürdürdü.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Suudi Arabistan toplantıyı, Ukrayna krizini diplomatik ve siyasi yollarla çözmenin yolları hakkında uluslararası düzeyde görüş alışverişi, koordinasyon ve tartışma yoluyla diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak için düzenleyecek.

Cidde toplantısı, uluslararası barış ve güvenliği artıracak ve dünyayı savaşın daha fazla insani, güvenlik ve ekonomik yansımalarından korumayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantı, haziran ayında Danimarka'nın Kopenhag kentinde Ukrayna, G7 ülkeleri, Avrupa Birliği, Brezilya, Hindistan, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye gibi ülkelerden üst düzey yetkililerin katılımıyla düzenlenen barış görüşmelerinin devamı niteliğinde.  Zelenskiy, bir barış zirvesi düzenlenmesi önerisinde bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski dün Suudi Arabistan'ın bu toplantıya ev sahipliği yapma çabalarına övgüde bulunarak, zirveye farklı birçok ülkeden katılımcının olacağını bildirdi. Zelenski sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Bu çok önemli. Çünkü gıda güvenliği gibi konularda Afrika, Asya ve dünyanın diğer bölgelerindeki milyonlarca insanın kaderi doğrudan dünyanın barış formülünü ne kadar çabuk uyguladığına bağlı.

Zelenski çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu sonbaharda bir ‘barış zirvesi’ düzenlenmesini umduğunu ve bu hafta Suudi Arabistan’da yapılacak görüşmelerin bu hedef doğrultusunda bir adım olduğunu vurguladı. Zelenski, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılacak toplantıda yaklaşık 40 ülkenin temsil edileceğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı, “Zirvenin bu sonbaharda gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Sonbahar çok yakın ancak zirveye hazırlanmak ve dünya ülkelerinin çoğunu dahil etmek için halen zaman var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı’nın danışmanlarından İhor Zovka önceki gün Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu müzakere turunun ana hedeflerinden biri geçtiğimiz sonbaharda Kiev tarafından öne sürülen 10 madde hakkında genel bir anlaşmaya varmak olacak” ifadesini kullandı. Zovka, Zelenski’nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün tam olarak yeniden sağlanmasını, gıda ve enerji kaynaklarını koruma çağrısını, nükleer güvenliği ve tüm mahkumların serbest bırakılması için çalıştığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui’nin Ukrayna’daki krizin barışçıl çözümüne ilişkin uluslararası müzakerelerde bulunmak üzere Suudi Arabistan’ın Cidde kentine gideceği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “Çin, Ukrayna’daki krizin politik bir yolla çözülmesi için uluslararası toplum ile yapıcı bir rol oynamaya hazır” dedi.

Alman bir yetkili de Suudi Arabistan diplomasisinin toplantıya Pekin’i çağırmada önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Cidde görüşmelerine Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da dahil olmak üzere ABD'den üst düzey yetkililerin katılması planlanıyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise sürece dair şunları söyledi:

Rusya bu toplantıyı takip edecek. Planlanan görüşmelerin hedeflerini ve neyin tartışılacağını anlamamız gerekiyor. Barış anlaşmasını teşvik etmeye yönelik her türlü girişim olumlu bir değerlendirmeyi hak ediyor.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU