Kamboçya'da seçimleri boykot çağrısı yapan muhalefet liderine 25 yıl siyasi yasak

Rainsy dışında 16 muhalefet yöneticisine de ceza verildi

Yaklaşık 40 yıldır Kamboçya'yı yöneten Hun Sen'in (solda) yakın gelecekte görevi oğlu Hun Manet'e devretmesi bekleniyor (AFP)

Kamboçya, sürgündeki muhalefet lideri Sam Rainsy'e bu pazar yapılacak seçimlerde geçersiz oy kullanma çağrısı yaptığı için 25 yıl siyasi yasak verdi.

Rainsy'nin yanı sıra sürgünde bulunan 16 üst düzey muhalefet üyesi ve aktiviste de 20 yıl siyasi yasak verildiği ve bu kişilerin isimlerinin seçmen listelerinden de silindiği Ulusal Seçim Kurulu tarafından açıklandı.

Pazar günü yapılacak seçimlerde Başbakan Hun Sen'in liderlik ettiği Kamboçya Halk Partisi neredeyse rakipsiz olarak görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki en büyük muhalefet partisi olan Şafak Partisi, geçen haftalarda gerekli evrakları tamamlayamadığı gerekçesiyle seçimlerden men edilmişti.

Boykot çağrılarının üzerine harekete geçen Hun Sen hükümeti, yasal düzenlemelerle oy kullanmayan ve kullanmama çağrısı yapan kişilerin gelecek seçimlerde yarışmasını engelleme yoluna gitmişti.

Ulusal Seçim Kurulu, Rainsy'nin boykot çağrıları konusunda "elebaşlık" ettiği iddiasıyla muhalif siyasetçiye ek 5 bin dolar para cezası da verildiğini açıkladı.

Hakkında verilen hapis cezaları nedeniyle 2015'ten bu yana Fransa'da yaşayan Rainsy, geçersiz oy kullanımı hakkında, "Kamboçyalılar hakiki bir seçim çağrısı yapma fırsatı veriyor" ifadelerini kullanmıştı. Rainsy, daha önce hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak muhalif siyasetçinin ülkeye dönmesine izin verilmediği için bu cezalar çoğunlukla sembolik olarak görülüyor.

İnsan hakkı örgütleri yaklaşık 40 yıldır Kamboçya'yı yöneten Başbakan Hun Sen'i muhalefeti ezmek için yargı sistemini kullanmakla suçluyor.

Muhalif siyasetçilere sık sık hapis cezalarının verildiği ülkede muhalefet lideri Kem Sokha martta vatana ihanet suçlamasıyla hüküm giymiş ve 27 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.


Independent Türkçe, SCMP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU