Dibeybe hükümeti, Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerinin seyahat etmesini engelliyor

Konsey üyelerinden bazıları, Trablus'taki Mitiga Havalimanı'nda Libya güvenlik güçleri tarafından arandıkları iddia edilerek tutuklandı

Abdulhamid Dibeybe hükümeti, Libya'nın başkenti Trablus'taki Mitiga Havaalanı’nda Libya Devlet Yüksek Konseyi üyelerini tutuklayarak seyahatlerine engel oldu / Fotoğraf: AFP

Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) 13 Temmuz Perşembe sabahı Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) üyelerinin seyahat etmesini engellediği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuya dair bilgi veren bir kaynak, Dibeybe hükümetinin, Libya'nın başkenti Trablus'taki Mitiga Havaalanı'nda, 'güvenlik güçleri tarafından arandıkları' gerekçesiyle DYK üyelerini tutukladığını aktardı.

Kaynak, bu gelişmelerin, geçen salı günü seçim yasalarının yürütme yoluna ilişkin yol haritasının ön kabulünün yapıldığı bir oturumda gerçekleştiğine işaret etti.

DYK Başkanı Halid el-Mışri, konsey üyelerinin Mitiga Havalimanı'nda seyahat etmesinin engellenmesi ve pasaportlarına el konulması konusunda 'acil eylem' çağrısında bulundu.

DYK, başkent Trablus'ta bir genel kurul toplantısı düzenleyerek, geçen ay Fas'ın Bouznika kentinde Temsilciler Meclisi (TM) ve DYK üyelerinden oluşan 6+6 Ortak Komitesi tarafından onaylanan seçim yasasını onayladı.
 


Ayrıca Trablus'ta Abdulhamid Dibeybe ve Bingazi'de Usame Hammad hükümetlerine alternatif olacak bir mini hükümetin kurulmasına verdiği desteği yineledi.

Toplantının ardından DYK, resmi internet sitesinde bir açıklama yayınlayarak salı günkü oturuma katılan 56 üyeden 34'ünün yol haritasını kabul oyu kullandığını bildirdi.

Yol haritasında görevleri yalnızca seçimleri denetlemekle sınırlı olan yeni bir hükümetin kurulmasına ek olarak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 6+6 ortak komitesince çıkarılan seçim kanunlarının onaylandığı tarihten itibaren 240 gün içinde yapılacağı belirtildi.

Naima el-Hami'nin yaptığı basın açıklamasında 'oturuma sadece 43 üyenin katıldığını' açıklaması DYK'nin bazı üyelerinin yol haritasında oylamanın yasallığını sorgulamasına neden oldu.

Zira bu sayı, DYK'nin 145 üyesinin üçte ikisinin katılımını gerektiren yasal yeter sayıya ulaşmıyor.

Diğer yandan, Temsilciler Meclisi (TM) Sözcüsü Abdullah Buleyhık, merkezi Libya'nın doğusunda bulunan TM'nin, gündemdeki maddeleri istişare etmek üzere salı günü gerçekleştireceği toplantıyı 25 Temmuz'a ertelediğini bildirdi. 

Oturumların ertelenmesi, milletvekilleri arasında TM'nin 26 Haziran'daki oturumunun yasallığı konusunda anlaşmazlıkların ortaya çıkması ve bunun sonucunda bir dizi kararın alınmasından kaynaklanıyor.

Bu kararların başında, İdari Kontrol Kurumu'nun yeni başkanının atanması ve TM'de Anayasa Mahkemesi'ni kuran kanunun ve diğer kanunların anayasaya uygunluğu geniş çapta tartışılan Anayasa Mahkemesi'nin başkan ve üyelerinin atanması yer alıyor.

 

DAHA FAZLA HABER OKU