Leonardo DiCaprio Amazon yangınlarıyla mücadele için 5 milyon dolarlık fon oluşturdu

DiCaprio "Amazon olmadan, Dünya’nın ısınmasını kontrol altında tutamayız. Amazon'un dualarımızdan daha fazlasına ihtiyacı var" dedi

Jair Bolsonaro Brezilya Devlet Başkanı olduğundan beri, yasa dışı ağaç kesme ve madencilik faaliyetlerinin ormansızlaşmayı artırmış olabileceği iddia ediliyor (Reuters/Nacho Doce)

Dünyaca ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio'nun kar amacı gütmeyen derneği Earth Alliance (Dünya İttifakı), Amazonlardaki yağmur ormanları için yeni bir acil yardım fonu oluşturduğunu duyurdu. Dernek bölgeyi tahrip eden yangınlarla mücadele için ilk aşamada 5 milyon dolarlık (yaklaşık 30 milyon TL) yardım taahhüt etti.

Açıklamaya göre bu yardım, bölgenin yerli topluluklarının hayati ihtiyaçlarına ve Amazonlar için yaşamsal önemdeki biyoçeşitliliği korumaya çalışan yerel ortaklara odaklanacak.

İklim değişikliğiyle mücadele eden, çevreci kimliğiyle tanınan DiCaprio, Earth Alliance'ı milyarder Laurene Powell Jobs ve Brian Sheth'le birlikte kurmuştu.

Duyuruyu Instagram hesabından paylaşan DiCaprio şunları söyledi:

 

#Regram #RG temmuzda @LeonardoDiCaprio, Laurene Powell Jobs ve Brian Sheth tarafından kurulan @earthalliance #EarthAlliance, acil bir Amazon Ormanları Fonu oluşturdu. Fon yerli toplulukların hayati ihtiyaçlarına ve bölgede devam eden mevcut yangınlara karşı yaşamsal önemdeki biyoçeşitliliği korumaya çalışan yerel ortaklara odaklanacak 5 milyon dolar taahhüt ediyor. Bize katılın. Bağışlarınızın tamamı Amazon'u korumak için sahada çalışan ortaklara gönderilecek. Earth Alliance (Dünya İttifakı) doğal yaşamın korunmasına yardım etmeye adanmıştır. Yerel halklarının refahını, iklimin ve biyoçeşitliliğin hassas dengesini tehdit eden ve Amazon'da devam eden kriz nedeniyle derin endişe duyuyoruz. Daha fazla bilgi edinmek ve bağış yapmak için lütfen ealliance.org/amazonfund adresini ziyaret edin (adres linkte)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Regram #RG @earthalliance #EarthAlliance, launched in July by @LeonardoDiCaprio, Laurene Powell Jobs, and Brian Sheth, has formed an emergency Amazon Forest Fund with a commitment of $5 million dollars to focus critical resources for indigenous communities and other local partners working to protect the life-sustaining biodiversity of the Amazon against the surge of fires currently burning across the region. Join Us. 100 percent of your donation will go to partners who are working on the ground to protect the Amazon. Earth Alliance is committed to helping protect the natural world. We are deeply concerned about the ongoing crisis in the Amazon, which highlights the delicate balance of climate, biodiversity, and the wellbeing of indigenous peoples. To learn more or to donate, please visit ealliance.org/amazonfund (see link in bio) Photos: @chamiltonjames, @danielbeltraphoto 2017

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

DiCaprio geçen hafta yine Instagram'da şunları yazmıştı:

Dünyanın ciğerleri yanıyor. 1 milyon yerli insana ve 3 milyon canlı türüne ev sahipliği yapan Brezilya'daki Amazon yağmur ormanları iki haftadır aralıksız yanıyor. Bu yılın başından bu yana Brezilya'daki Amazon yağmur ormanlarında 74 bin yangın yaşandı - geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84'lük sarsıcı bir artış var (Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü, Brezilya). Bilim insanları ve çevreciler, ivmesi artan ormansızlaşmadan, ocakta koltuğa oturmasının ardından odunculara ve çiftçilere toprak açmaları için açık bir çağrı yapan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'yu sorumlu tutuyor.⁣ Dünyanın en büyük yağmur ormanları, küresel iklim (sorunun) çözümü için önemli parça.

DiCaprio sözlerine "Amazon (yağmur ormanları) olmadan, Dünya'nın ısınmasını kontrol altında tutamayız. Amazon'un dualarımızdan fazlasına ihtiyacı var"” diye devam etmişti. 

Daha sonra gönderisinde Amazon yağmur ormanlarını korumaya yardım etmek için önerilerde bulunan DiCaprio'nun tavsiyeleri arasında yangınları önlemek ve ormanları korumak için çalışan Amazon gruplarına bağışta bulunmak da yer alıyordu.

DiCaprio “Bilinçli tüketici olun, (çevreye) duyarlı tedarik zincirlerini taahhüt eden şirketleri gözetmeye dikkat edin. Sığır eti tüketimini azaltın ya da tamamen sonlandırın; sığır otlakları Amazon'da ormansızlaşmanın başlıca sorumlularından biridir. Seçim zamanı geldiğinde, iklim kriziyle (mücadelenin) aciliyetini kavrayan ve cesur adımlar atmak isteyen, aynı zamanda güçlü bir yönetme gücü olan ve ileri görüşlü politikalara sahip liderlere OY VERİN” diye konuşmuştu. 

Amazon yağmur ormanları, insanlar tarafından başlatılan orman yangınlarından ötürü rekor hızda yanıyor. 15 Ağustos'tan bu yana Amazon Havzası'nda başlayan 9 bin 500 yangın bildirilirken, bilim insanları ülke genelinde 74 binden fazla yangın kaydetti. Bu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84'lük bir artış anlamına geliyor.

 

amazon.jpg

23 Ağustos'ta Brezilya'da Rondonia eyaletinin üçte ikisini oluşturan Amazon yağmur ormanlarında şiddetlenen yangından bir kare (Reuters)  

 

Yangınların çoğu Brezilyalı çiftçiler tarafından başlatılıyor. Çiftçiler bu yöntemi kullanarak, yem olarak kullanılan ekinleri yetiştirmek ve sığır otlatmak için ormanda geniş alanlar açıyor.

Aslında yasa dışı olan bu uygulama Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yönetimi altında daha da yaygın hale geldi. Başkan yasa dışı alan açma ve madencilik faaliyetleri için verilen cezaları düşürdü.

Bolsonaro, iklim değişikliği hakkındaki bilimsel uzlaşıyı bir aldatmaca olduğunu iddia ederek, uzun süredir reddediyor.

Brezilya lideri ağustos başında, ormansızlaşmanın eşi görülmemiş ve tehlikeli hızlara ulaşması konusunda ülkeyi uyaran üst düzey bir bilim insanını işten kovmuştu.

Amazon ormanlarındaki yangınlar nedeniyle yükselen siyasi muhalefete, Bolsonaro çevreci grupları yangınları başlatmakla suçlayan dayanaksız bir iddiayla karşılık verdi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU