PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 2 Temmuz 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


BM, Mali'deki askerlerini geri çekiyor

Mali hükümeti, Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) derhal sonlandırılmasını talep etmesinin ardından BM Güvenlik Konseyi'nde misyonun akıbetine ilişkin oylama yapıldı.

Konsey, oy birliğiyle MINUSMA'nın görev süresinin sonlandırılmasına karar verdi. Kararda, Mali'deki durumun uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.

MINUSMA'nın, operasyonlarını durdurması, görevlerin devri ve personelin düzenli ve güvenli bir şekilde geri çekilmesi işlemlerine derhal başlanacağı duyuruldu. Sürecin 31 Aralık 2023'e kadar tamamlaması bekleniyor. Misyonun resmi olarak tasfiyesi ise 1 Ocak 2024'te başlayacak.

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop'un 16 Haziran'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda, MINUSMA'nın derhal sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.

Mali'de patlak veren güvenlik krizinin ardından 2013'te kurulan Misyon'da, 13 binden fazla asker ve 2 bine yakın polis görev yapıyor.


ABD, Afrika'da Wagner'e karşı harekete geçecek

ABD, Wagner'in Afrika'daki istikrar bozucu faaliyetlerinden endişe duyduklarını açıkladı. Birleşmiş Milletlerin Mali'deki misyonunun geri çekilmesinin istenmesinde Wagner'in rolü olduğunu belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, geçtiğimiz 10 yılda Wagner'in Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de etkinliğini artırdığını söyledi.

Wagner'in 2021'den beri Mali'de faaliyet gösterdiğini ifade eden Kirby, askeri darbeden sonra yönetime gelen geçiş hükümetinin Wagner'e 200 milyon dolardan fazla para ödediğini belirtti.

Wagner'in faaliyet gösterdiği Afrika ülkelerinde terör ve şiddet eylemlerinin arttığını iddia etti. Tüm faaliyetlerinden dolayı Wagner'e karşı harekete geçeceklerini söyledi.

Mali hükümeti, BM Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) ülkeyi terk etmesini istemiş, BM ise yaptığı açıklamada misyonu sonlandırdığını açıklamıştı.


Afrikalı liderlerden Kongo'daki isyancılara çağrı

Afrika bölgesel bloklarının liderleri başta M23 isyancı grubu olmak üzere tüm silahlı grupların Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden (KDC) derhal ve koşulsuz olarak geri çekilmesi için çağrıda bulundu.

Angola'nın başkenti Luanda'da yapılan zirveye; Doğu Afrika Topluluğu (EAC), Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECCAS), Uluslararası Büyük Göller Bölgesi Konferansı (ICGLR) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) liderleri katıldı.

Zirvede, KDC'deki "silahlı ve terörist grupların suç faaliyetleri" ile şiddetlenen "güvensizlik ve insani durum" konusundaki endişeler dile getirildi. Angola'nın başkanı ve ICGLR'nin şu anki başkanı Joao Lourenco, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'ya siyasi-diplomatik ilişkilerini normalleştirme çağrısını yineledi.

Başta M23 olmak üzere KDC'nin doğusunda çok sayıda silahlı isyancı grup faaliyet gösteriyor. BM'nin yayınladığı bir raporda, Ruanda'nın M23 isyancılarını desteklediği belirtilmişti.

KDC, Ruanda'yı M23'e destek vermekle suçlarken Ruanda yönetimi bu iddiaları reddediyor ve KDC ordusunun 1994'te yapılan soykırıma destek vermekle suçladıkları Ruanda'nın Kurtuluşu için Demokratik Güçleri (FDLR) isimli örgütle işbirliği yaptığını iddia ediyor.


Sudan'da bayram ateşkesi

Sudan'da savaşan taraflar bayramın ilk gününde ateşkes ilan etti. Sudan'ın fiili lideri ve silahlı kuvvetlerinin başı olan Abdel Fattah al-Burhan, Kurban Bayramı sebebiyle tek taraflı ateşkes ilan etti. Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) lideri Mohamed Hamdan Dagalu da bayramda ateşkes ilan ettiklerini açıkladı. 

Abdel Fattah al-Burhan, devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, HDK'nın etnik temizlik ve soykırım suçu olabilecek faaliyetler içerisinde olduğunu ve kendi krallığını kurmak istediğini söyledi, orduya destek veren Sudan halkına teşekkür etti.

15 Nisan'da Sudan ordusu ile HDK arasında çıkan ve halen devam eden çatışmalarda 600'den fazla insan öldü ve binlerce kişi yaralandı.


Sierra Leone Devlet Başkanı yeniden seçildi

Sierra Leone Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Julius Maada Bio'nun oyların yüzde 56'sından fazlasını alarak ikinci kez devlet başkanı seçildiğini duyurdu.

Sierra Leone Halk Partisi'nin (SLPP) lideri 59 yaşındaki Bio, ilk turda oyların yüzde 56,17'sini alarak kazandı. En yakın rakibi Tüm Halklar Kongresi'nden (APC) Samura Kamara yüzde 41,16 oyla ikinci oldu.

Seçim Komisyonu, 3 milyon kayıtlı seçmeninin olduğu ülkede seçime katılım oranının yüzde 83 olduğunu açıkladı.

Üst mahkeme ise Bio'nun zaferini onayladı. Bio yaptığı yemin konuşmasında birlik çağrısında bulundu. Ülkeyi ilerleme ve refahla dolu bir geleceğe yönlendirme konusundaki kararlılığını ifade etti.

Rakibi Kamara ise "Bu sonuçlar inandırıcı değildir ve seçim komisyonu tarafından açıklanan sonucu kategorik olarak reddediyorum" şeklinde konuştu.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU