Dünyanın en zengin insanlarından Ambani'nin hikayesi Aden'de başladı

Mukesh Ambani, Yemen'in Aden şehrinde doğdu, Forbes milyarderler listesine göre 100 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer aldı

Milyarder iş insanı Ambani / Fotoğraf: AFP

İnsanların ruhlarını besleyen şehirler, özellikleri ile insan hayatını derinden etkileyebilir.

Buralarda duraklayanlara, hayatında bir dönüm noktası oluşturacak farklı bir yol biçebilir. 

Yemen'in Aden şehri, burada dünyaya gelerek ailesiyle birlikte bir süreliğine burada yaşayan, ardından ise ailesiyle birlikte memleketine dönen Hintli milyarder iş insanı Mukesh Ambani için aynı etkiyi yarattı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şansın döndüğü ilk şehir

19 Nisan 1957'de Aden'de doğan Ambani, Forbes milyarderler listesine göre 100 milyar doları aşkın servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer aldı. 

Şehrin talihi bu Hintli çocuğun yüzüne güldü. Önemli limanı, Hor Maksar, Erva, el-Mualla, et-Tevahi gibi bölgeleri ile kazanmaya Aden'den başlayan babası, birçok Yemenli ve yabancı gibi Ambani de yetenekli bir tüccar haline geldi.  

Peki ya Mukesh, birçok Hintli topluluk gibi, tarihte 'Yemen'in gülümseyen ön dişleri' olarak tanımlanan şehrin ez-Zaferan, el-Hasaf ve Kraytar semtlerinde ve ara sokaklarında kalsaydı?

Yüksek sıcaklık ve nemden mustarip bir bölgede şuan gıda, su, elektrik, ilaç ve tedavi eksikliği çeken insanlardan biri olabilirdi. 


Hakimiyet ve yükseliş

Ambani ailesi Yemen'den ayrılarak ana vatanları Hindistan'a doğru yola çıktı.

Hill Grange Lisesi'ne giden Ambani, Mumbai Üniversitesi'nden Kimya Mühendisliği alanında lisans derecesi aldı.

2005'te rahmetli babasının petrol arıtım ve petrokimya işini devralan 64 yaşındaki Ambani, enerji grubunu bir perakende, teknoloji ve e-ticaret devine dönüştürmenin yollarını aradı.

2016 yılında hizmete giren telekomünikasyon birimi, Hindistan'da telekom hizmetleri pazarında hakim şirketlerden biri haline geldi. 
 


Başlangıç ve vefasızlık

Ambani, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre yıl başından bu yana 23,8 milyar dolar artan servetiyle şuan 101 milyar dolar değerinde bir servete sahip.

Aden tarihi araştırmacısı Bilal Gulam, Mukesh'in babasının birçok Yemenli ve yabancı tüccar gibi işlerine Aden'de başladığını, Ambani'nin şuan elinde tuttuğu devasa servetin tohumlarını burada attığını söylüyor. 

Mukesh'in web sitesinde yer aldığına göre, servet sahibi babası, ticaretine Fransız iş insanı Antonin Besse'nin şirketinde çalışırken biriktirdiği, o zamanki para birimine göre 100 bin dinar ile başladı.

Merkezi, şehrin güneyindeki Kraytar semtinde yer alan söz konusu şirket, gemi, elektronik eşya ve diğerlerinin imalatında önde gelen şirketlerden biriydi. 

Mukesh'i ve diğer yerel ve uluslararası tüccarları Aden'e vefasızlıkla suçlayan araştırmacı Gulam, "Başlangıcında onları kucaklayan şehri unuttular. Bugün hizmet, hastane, elektrik ve diğer hususlardaki eksiklikler ile en zor dönemlerinden birini yaşayan şehre gerekli vefayı göstermediler" vurgusunda bulundu. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU