Haaland, Mbappe ve Messi de kazanmıştı... Arda Güler'in de aday olduğu "Golden Boy" ödülüne dair merak edilenler

İlk kez 2003'te düzenlenen ve 21 yaş altındaki futbolcuların ödüllendirildiği "Golden Boy" adayları arasına Fenerbahçe'den Arda Güler de dahil oldu. Independent Türkçe, "Golden Boy" ödüllerine dair merak edilenleri derledi

Futbolun cazibesini artıran en önemli unsurların başında şüphesiz oyuncular geliyor.

Pele, Maradona, Ronaldinho, Rivaldo, Messi, Ronaldo, Xavi, Iniesta, Kaka'yı diğerlerinden farklı kılan yeşil sahalarda sergiledikleri yetenekleriyle elde ettik başarılar oldu. 

Her yıl genç futbolcuların da yükselişiyle bu liste uzayıp gidiyor. Onları teşvik eden en önemli konulardan biri de ödüller.

Dünyanın en saygın ödülleri arasında yer alan ve bu yıl Tuttospor ve Football Benchmark ortaklığında verilecek olan "Golden Boy" (Altın Çocuk) ödüllerinin Türkiye'yi ilgilendiren yanı ise Arda Güler.

Fenerbahçe'nin genç yıldız adayı, daha önce Rooney, Fabregas, Agüero, Lionel Messi, Erling Haaland, Kylian Mbappe, Paul Pogba gibi dünyaca ünlü futbolcuların kazandığı ödül için aday gösterildi.

 

 

İlk 100'deki tek Türk: Arda Güler

Son olarak 20 Haziran 2023'te güncellenen listeye Türkiye'den bu yıl sadece Arda Güler girebildi.

Toplamda 64,3 endeks puanına sahip olan Arda, 78. sırada yer aldı.

Bu sezon Fenerbahçe'de "oynatılmadığı" gerekçesiyle sık sık gündeme gelen Arda Güler, Jesus'un sonradan daha fazla görev vermeye başlamasıyla klasını gösterdi.

 

Arda Güler-AA.jpg
Arda Güler / Fotoğraf: AA

 

Fenerbahçe formasıyla 35 maça çıkan 18 yaşındaki Güler, 6 gol, 7 asist üretti.

A Milli Takım'a da yükselmeyi başaran Güler, 1'i hazırlık maçı olmak üzere 4 kez giydiği ay-yıldızlı formayla ilk golünü Galler karşısında kaydetti.

Daha önce Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Sarı, Barış Zeren, Enes Ünal, Abdülkadir Ömür, Ozan Kabak, Emre Mor gibi Türk futbolcular da Golden Boy'a aday gösterilmişti.

Transfermarkt'a göre 15 milyon euro değeri bulunan ve sözleşmesinde 17 milyon 500 bin euroluk serbest kalma maddesi olan Arda Güler'in takımdaki geleceği önümüzdeki günlerde belli olacak. 

 

Musiala-Reuters.jpg
Jamal Musiala / Fotoğraf: Reuters

 

Jamal Musiala zirvede

Bayern Münih'in 20 yaşındaki Alman futbolcusu Jamal Musiala, bu sene en yüksek puanla listesinin ilk sırasında yer aldı.

98,3 puanla en yüksek ortalamaya sahip olan ve 110 milyon euro piyasa değeri bulunan Musiala, Alman ekibiyle çıktığı 47 müsabakada 3 bin 26 dakika süre aldı. İngiliz asıllı Alman futbolcu, söz konusu müsabakalarda 16'şar gol ve asist üretti. 

Musiala, 19 Aralık'ta verilmesi planlanan ödül için en güçlü adaylar arasında ön plana çıkıyor.

 

Bellingham1-Reuters.jpg
Jude Bellingham / Fotoğraf: Reuters

 

Bellingham ikinci sırada

Borussia Dortmund'daki performansıyla dikkat çeken ve Real Madrid'e transfer olan Jude Bellingham, Golden Boy 2023'ün en iddialı isimleri arasında.

19 yaşındaki Büyük Britanyalı Bellingham, 95 puanla Musiala'nın ardından ikinci sırada yer aldı. Geride kalan sezonda 42 maçta 3 bin 557 dakika süre alan Bellingham, takımına 14 gol ve 7 asistlik katkı verdi.

Real Madrid, yıldız futbolcuya 6 yıllık sözleşme imzalatırken Alman ekibine de 103 milyon euro bonservis ödemeyi kabul etti.

 

Gavi 2022.jpg

Pablo Gavi / Fotoğraf: Twitter

 

Son şampiyon Gavi tekrar kürsüde

Barcelona ve İspanya Milli Takımı'ndaki performansıyla dikkat çeken Gavi, geçen yıl kazandığı ödül için bu yıl kürsünün üçüncü basamağında yer alıyor.

2015'te Real Betis altyapısından Barcelona altyapısına transfer olan ve 2021'de A takıma yükselen Gavi, bu sezon 49 maçta 3 bin 527 dakika sahada kalırken, 3 gol ve 7 asist üretti.

Golden Boy ilk 100 sıralamasında Benfica'dan Antonio Silva (91,6 puan) ile Barcelona'dan Alejandro Balde (87,8) bu isimleri takip etti.

Gavi, 2022'de Golden Boy ödülünü müzesine götürmeyi başarmıştı.

PSV Eindhoven'da forma giyen Xavi Simons 87 puanla altıncı, Bayer Leverkusen'den Florian Wirtz 83,7 puanla yedinci oldu.

Salzburg'dan Benjamin Sesko, Ajax'tan Devyne Rensch ve Atalanta'dan Giorgio Scalvini, ilk 10'da yer alan diğer isimler.

 

 

"Golden Boy" nedir?

Football Benchmark, dünya futbolunun en prestijli ödüllerinden biri olarak tanımladığı "Altın Çocuk" ödülünü genç oyuncuları tanıma mirası olarak adlandırılıyor.

Buna gerekçe olarak da daha önce ödülü kazanan ve sonrasında kariyerlerinde büyük başarılar elde eden oyuncular gösterilerek, Golden Boy ödülünün önemi ve güvenilirliğini sağlamlaştırdığı iddia ediliyor.

Football Benchmark tarafından geliştirilen Golden Boy endeks metodolojisi, milli takımlarında veya UEFA kulüp müsabakalarında olağanüstü performans sergileyen oyuncuları ödüllendiren bir "bonus" puanı ile birlikte üç temel unsurdan oluşur. 

Golden Boy endeksi, belirli kriterler baz alınarak 1 ile 100 arasında puanlanıyor ve oyuncu potansiyelinin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlıyor. 

Golden Boy Top 100 listesine seçilebilmesi için bir oyuncunun 2003 veya sonrasında doğmuş olması ve Avrupa'nın en iyi 25 yerel liginde (UEFA katsayılarına göre) yer alan takımlarda oynaması gerektiği belirtiliyor. 

2003'te verilmeye başlanan Golden Boy ödülünün kazananları şöyle:

 

Yıl Futbolcu Kulübü
2003 Rafael van der Vaart Ajax
2004 Wayne Rooney Manchester United
2005 Lionel Messi Barcelona
2006 Cesc Fabregas Arsenal
2007 Sergio Kun Agüero Atletico Madrid
2008 Anderson Manchester United
2009 Alexandre Pato Milan
2010 Mario Balotelli  Inter
2011 Mario Götze Borussia Dortmund
2012 Isco Malaga
2013 Paul Pogba Juventus
2014 Raheem Sterling Liverpool
2015 Anthony Martial Manchester United
2016 Renato Sanches Benfica
2017 Kylian Mbappe Monaco
2018 Matthijs de Ligt Ajax
2019 Joao Felix Benfica
2020 Erling Haaland Borussia Dortmund
2021 Pedri Barcelona
2022 Gavi Barcelona

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU