Rusya, Baltık ülkelerinin Holokost'taki rollerine ilişkin gizli belgeleri yayımladı

Estonya, Letonya ve Litvanyalıların on binlerce ölümden sorumlu olduğu iddia ediliyor

Holokost sırasında Avrupa'da yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin öldürüldüğü tahmin ediliyor (Reuters)

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Holokost sırasında Baltık ülkelerinin eylemlerini içeren bazı belgeler üzerindeki gizliliği kaldırdı.

Rus haber ajansı RIA tarafından incelenen belgelere göre, 1941'de Nazi işgali altında olan Estonya, Letonya ve Litvanya'da yaşayanlar işgal güçleriyle birlikte on binlerce Yahudinin ölümünde rol oynadı.

Rusya'nın Ukrayna'ya güçlü şekilde destek veren üç ülke hakkında yayımladığı belgelerde Nazilerin, Litvanyalıların anti-semitik ideolojiyi büyük bir gaddarlıkla benimsemesinden şaşkınlık duyduğu detayı yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RIA'da yer alan haberde, "Alman birlikleri Litvanya topraklarına girdiğinde, Litvanyalıların Yahudilere karşı nefreti etkili katliamların yolunu açtı. Bu katliamlar sonucunda Kaunas'ta 3 bin 800 Yahudi ve küçük kasabalarda 1200 Yahudi öldürüldü" ifadeleri kullanıldı.

Litvanya'da işgalin ardından 8 kişiye varan ekipler kurulduğu ve bu ekiplerin ilçe ilçe tüm Yahudileri öldürmekle görevlendirildiği öne sürüldü.

Habere göre Litvanya'da toplam 136 bin 421 kişi öldürüldü, 20 bin kişiyse köle olarak çalıştırılmak üzere canlı tutuldu.

Estonya ve Letonya'da işlenen savaş suçları

RIA'nın haberinde Estonya'da savaştan önce 2 bin kadar Yahudi'nin yaşadığı ancak savaştan sonra hiçbirinin ülkede kalmadığı bilgisi paylaşıldı.

Haberde 1942'de Hitler'in Estonyalılardan oluşan bir SS birliği kurduğu ve bu birliğin Belarus'un başkenti Minsk'teki Yahudilerin ölümünden sorumlu olduğu ifade edildi.

Jerusalem Post'un Dünya Yahudi Kongresi'nden (WJC) aktardığı bilgilere göreyse Estonya'da yaşayan yaklaşık 3 bin Yahudi, Almanların bölgeyi işgal süresinin uzun olmasından faydalanarak Estonya'dan kaçmayı başardı.


WJC, Nazi güçleriyle işbirliği yapan Estonya polisinin yaklaşık 1000 Yahudiyi öldürdüğünü aktardı.

RIA'nın haberine göre, Letonya'daki Yahudiler ise "geniş temizlik" adı verilen bir operasyon kapsamında öldürüldü.

Letonya polisinin elit birliklerinin kurduğu özel ekipler tarafından yürütülen operasyonlar kapsamında 9 Kasım 1941'de 11 bin Yahudi idam edildi. Aralıkta Riga'da 27 bin 800 Yahudi'nin daha idam kararı verildi. Bundan birkaç gün sonra da Libau'da 2 bin 350 Yahudi katledildi.

Haberde, "Genel emirlerle uyumlu olarak Doğu'da sistematik temizlik işinin amacı bölgedeki Yahudilerin tamamen yok edilmesiydi. Bu amaç temel anlamda başarıldı" ifadeleri kullanıldı.


Independent Türkçe, RIA, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU