Kaba turistlerden bıkan Bali, yeni bir modele geçmeyi planlıyor

Turistlere giriş vergisi ve kota getirilecek

Bali 2032'ye kadar yıllık döviz gelirini 32 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor (Reuters)

Endonezya'nın Bali adasında yerel yönetim, bölgeyi "kaba" turistlerden kurtararak yetenekli çalışanlar, emekliler ve sağlık profesyonellerine açmayı planlıyor.

Kalabalık plajları ve güzel doğasıyla bilinen Bali'de yerel hükümet, yılbaşından bu yana 136 turistin uygunsuz davranışlar nedeniyle sınırdışı edildiğini duyurdu.

Sadece geçen ay, bir Alman turist Ubud tapınağında yapılan gösteri sırasında çıplak şekilde sahneye atlarken, Danimarkalı bir kadın ise sokakta cinsel organını gösterdiği için gözaltına alındı. Britanyalı bir adamınsa oturduğu barda hesabı ödemeyi reddedip ardından gelen polislere saldırdığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adada peşpeşe yaşanan olayların ardından Bali Valisi Wayan Koster'in yeni önlemler üzerinde düşündüğü belirtildi.

Japan Times'ın Bloomberg'den aktardığı habere göre Bali yönetimi, adayı bir sağlık ve araştırma merkezine dönüştürmeyi değerlendiriyor.

Endonezya hükümetinin adanın doğu kıyısında yer alan Sanur kasabasına tıbbi bir merkez kurulması için Mayo Clinic ve Cleveland Clinic'le görüşmeler yaptığı bildirildi. Tıbbi merkezde lüks oteller ve yaşlı bakım merkezlerinin de bulunması öngörülüyor.

Sanur'un yanısıra Serangan bölgesinde Tsinghua Üniversitesi'yle işbirliği içinde bir araştırma merkezi kurulması planlanıyor. 

Turistlere yönelik yeni önlemler gündemde

Çevresinde yer alan tüm diğer ünlü seyahat güzergahları gibi Bali de pandemiden ağır hasarla çıkan turizm bölgelerinden biri oldu.

2022'de adaya gelen ziyaretçi sayısı 2,16 milyona ulaşsa da, bu rakam 2019'da yakalanan 6 milyon ziyaretçi sayısının bir hayli geridsinde. 

Endonezya'daki yeni yasalarla birlikte adanın ekonomik kalkınması için yeni yetkiler elde eden Vali Koster'e göre ziyaretçi sayısının yeniden artışa geçtiği bu dönemde Bali yeni bir turizm modeli ortaya koymalı.

Koster, "Turizm yine ana dayanak noktası olarak kalacak ama öncekinde daha farklı bir pozisyonda olacak. Bu hamle Bali'nin kitle turizminden kaliteli turizme dönüşümünü teşvik edecek" ifadelerini kullandı.

Bali yönetiminin turistlere yönelik düşündüğü yeni önlemler içindeyse, ülkeye giriş vergisi ve ziyaretçi kotası gibi adımlar bulunuyor. Ayrıca turistlerin dağlara tırmanması, kutsal ağaçlara dokunması ve motorsiklet kiralaması da yasaklanacak.

Dijital, sağlık, araştırma ve teknoloji gibi alanlarda yetenekli yabancılara ise kendi mülklerini edinebilecekleri ve hızlı vatandaşlık başvurusu yapabilecekleri "altın vize" uygulaması başlatılmış durumda.

Bali yönetimi daha önce de turistlerle ilgilenmek üzere yeni bir polis gücü oluşturmuş ve adaya gelen turistlere nasıl davranmaları gerektiğini anlatan "yap-yapma kartları" dağıtmıştı.


Independent Türkçe, Japan Times, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU