ABD'de sahte görüntü tartışması: DeSantis, rakibi Trump'ı Fauci'yle kucaklaşırken gösterdi

İki Cumhuriyetçi aday, Kovid'e müdahaleleri üzerinden birbirine saldırıyor

Ron DeSantis'in kampanya ekibinin, eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Direktörü Anthony Fauci'nin yapay zekayla üretilen sahte görüntülerinin yer aldığı iddia edilen reklamı (Twitter/DeSantisWarRoom)

Florida Valisi Ron DeSantis'in kampanya ekibi saldırgan bir reklamda eski ABD Başkanı Donald Trump'ı, eski Beyaz Saray Baş Tıbbi Danışmanı Anthony Fauci'ye sarılırken gösteren, yapay zekanın ürettiği sahte görüntüler kullanmakla suçlanıyor.

DeSantis ve Trump, haftalardır birbirlerinin Kovid müdahaleleri üzerinden atışıyor. Trump'ın kampanya ekibi ve temsilcileri, DeSantis'in Florida'daki ilk karantina önlemlerinin fazla sert olduğunu, DeSantis'in kampanya ekibiyse Trump yönetiminin müdahalesini tasarlarken Dr. Fauci gibi tıp uzmanlarına fazla boyun eğdiğini savunuyor.

Halihazırda Florida Valisi'nin ekibi, "DeSantis War Room" (DeSantis Savaş Odası) adlı Twitter hesabının paylaştığı bir reklamla etik sınırı aşmakla suçlanıyor.

 

Donald Trump sayısız kişiyi *televizyonda* KOVMASIYLA tanınan biri halini aldı

Ama iş Fauci'ye gelince...


Trump'ın televizyondaki kendi realite şovunda birilerini kovduğu kısa videolarla başlayan reklamda, daha sonra Trump'ın muhabirlere Dr. Fauci'yi kovmayacağı ve kovamayacağını söylediği görüntüler geliyor. Fauci, Kovid krizine verilen ve bazı Cumhuriyetçilerin katılmadığı halk sağlığı alanındaki müdahalelerin sembolü olarak görülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reklamın sonuna doğru bölümlere ayrılmış ekrana Trump ve Dr. Fauci'nin 6 görüntüsü verilirken, uzmanlar bunlardan üçünün yapay zekayla üretildiğini düşünüyor. Sahte olduğu öne sürülen resimlerin haberini ilk AFP yapmıştı.

Uzmanların sahte olduğunu düşündüğü resimler ekranın sol üstünde, orta kısmın altında ve sağ altında yer alıyor. Hepsinde Trump ve Dr. Fauci'nin kucaklaşırken görüldüğü resimlere internette başka hiçbir yerde rastlanmaması, yapay zekayla üretildiklerinin işareti olabilir.
 


Başka işaretler de var. Verge, yapay zekayla üretilmiş olması muhtemel görüntülerin diğerlerine göre daha parlak ve bulanık yapıya sahip olduğunu ve Trump'la Fauci'nin fiziksel açıdan pek mümkün görünmeyen pozlar verdiğini belirtiyor. Resimlerden birindeki Beyaz Saray basın odasının yeniden üretimi de gerçek dışı görünüyor.

Kaliforniya Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Hany Farid, AFP'ye görüntülerin "büyük ihtimalle" sahte olduğuna inandığını söyledi. The Independent yorum için DeSantis'in kampanya ekibiyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

DeSantis'in kampanya ekibi şimdiye kadar bu iddiaları tam olarak reddetmedi. Verge'ün haberinin yayımlanması sonrası DeSantis'in yardımcısı Christina Pushaw, Trump'ın DeSantis'i bir gergedanın üstüne oturttuğu görüntüyü paylaşarak şöyle yazdı: 

Bunun yapay zeka ürünü bir görüntü olabileceğini düşünüyorum. Kim bilir?

 


Gerçekten de Trump son aylarda yapay zekayla üretilen görüntüler kullanıyor. Bunlar arasında DeSantis'in başkanlık kampanyası lansmanıyla alay eden, deepfake teknolojisiyle oluşturulmuş bir gönderi de yer alıyor.

DeSantis yanlısı Never Back Down Siyasi Eylem Komitesi sözcüsü Matt Wolking, Verge'e yaptığı açıklamada "Hiçbir kampanya ekibi, Trump'ın ekibinden daha fazla yanıltıcı deepfake'ler, sahte fotoşoplar ve bariz kurgular yayımlamamıştır" dedi.

Donald Trump'ın Fauci'yi güçlendirdiği ve kucakladığı yüzde 100 doğru. Fauci'ye başkanlık takdiri bile verdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU