Yeni gözlüğünü tanıtan Apple'ın bir kavramı hiç kullanmaması dikkat çekti

Şirket ayrıca son trende rağmen metaverse'ü de göz ardı etti

Apple Vision Pro gözlüğü, Kaliforniya'nın Cupertino kentindeki Apple kampüsünde yer alan salonda sergileniyor (Jeff Chiu/AP)

Apple her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı'nda (Worldwide Developers Conference/WWDC) çok şey söyledi. İki saatten uzun süren etkinlikte şirket, yeni bir gözlüğün tanıtımını yaparken tüm platformlarına getirilen güncellemeleri açıkladı.

Ancak şirketin özellikle hiç bahsetmediği bir kelime, daha doğrusu iki baş harf vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket, yapay zeka destekli tek bir ürün bile tanıtmazken, yapay zekadan laf arasında bile bahsetmedi. Bu durum, şirketlerin geniş yelpazedeki yeni ürünleri yapay zekaya dair trendle ilişkilendirme çabalarını içeren yakın zamandaki diğer teknoloji lansmanlarıyla belirgin bir tezat oluşturdu.

Etkinlik öncesi birçok kişi, şirketlerin yapay zekayı ürünlerinde nasıl kullandığı üzerindeki odağın artması sebebiyle Apple'ın yapay zekadan bahsetmek zorunda kalabileceğini öne sürüyordu. Örneğin Google'ın son I/O etkinliğinde, anlaşılan yorumcuların ve hissedarların şirketin yapay zeka üzerine yeterince çalıştığına kamuoyunu ikna edemediği eleştirisine cevaben, bu kelime çok kullanılmıştı.

Apple bunun yerine yapay zeka denebilecek çoğu güncellemeyi, yapay zekanın çok tutulan bir pazarlama terimi haline gelmesi üzerine popülerliğini yitirmiş olan makine öğrenimi gibi daha kesin bir terim kullanarak tanımlama yolunu seçti. Hatta bu ifadeyi bile, kullanabileceği yerlerde dahi telaffuz etmekten sıklıkla kaçınmış gibi göründü.

Apple isteseydi, araçlar üzerine inşa edilmiş yeni özellikleri yapay zeka adı altında tanımlayabilirdi. Şirket, sesli notların ve mesajların otomatik deşifresinden ortamdaki sesleri tanıyıp aciliyetine göre filtreleyen AirPods özelliklerine kadar her şeyi sergiledi.

Dolayısıyla bunların farklı şekillerde betimlenmesi, son aylarda teknolojideki yeni özellikleri tanımlamada moda haline gelen şeyin kasten reddedilmesi gibi göründü.

Apple, teknoloji endüstrisinde yeni ve fazlasıyla trend haline gelen terimler yerine genelde kendi icat ettiği kelimeleri kullanma eğilimi gösteriyor. Örneğin şirket, sanal ve artırılmış gerçeklik üzerindeki yeni odakla özellikle uyuşan bir ürünü piyasaya sürmesine rağmen, lansman etkinliği boyunca "metaverse" kelimesini kullanmaktan kaçındı.

Ancak yapay zekadan bahsedilmemesi, ifadenin reddine yönelik daha aktif bir seçimin sonucuymuş gibi duruyordu. Bu şekilde, yapay zekanın bir pazarlama terimi olarak yaygın kullanımının hem kelimenin anlamını sulandırmaya hem de tanımlanırken kullanıldığı ürünün gerçek doğası hakkında kullanıcıların kafasını karıştırmaya hizmet ettiği yönünde artan bir endişeyi yansıtıyor gibiydi.

Bu kaçınma, yapay zekanın her zaman olumlu görülmediği ve pazarlamada kullanıldığı takdirde ürünlere kötü yansıyabileceği yönünde güç kazanan bir fikrin parçası da olabilir. Son aylarda hem yapay zeka ürünlerinin hem de tasvir edilenlerin rızası alınmaksızın büyük miktarda verinin analiz edilmesi gibi üretilmeleri için kullanılan tekniklerin tehlikelerine dair pek çok haber yapılıyor. Dolayısıyla Apple bu kelimeyi kullanmanın olumsuz çağrışımlara yol açabileceği kararına varmış olabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU