El Salvador, dünyanın en büyük Bitcoin madenciliği tarlasını kuruyor

Projeye 1 milyar dolar yatırım yapılacak

El Salvador'un kripto para hamleleri, dünya piyasaları tarafından da yakından takip ediliyor (Reuters)

El Salvador'da devletin de ortak olduğu bir şirket, dünyanın en büyük Bitcoin madencilik tarlasının kurulması için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacağını duyurdu.

Volcano Energy adlı firmadan pazartesi günü yapılan açıklamada, kripto para piyasasında önde gelen şirketlerle yenilenebilir enerji alanında çalışan firmaların ortak yürüteceği proje için ilk etapta 250 milyon dolar ayrılacağı belirtildi.

Ülkenin Honduras ve Guatemala sınırında yer alan Santa Ana bölgesindeki Metapan şehrinde kurulacak çiftliğin, 241 megavat elektrikle çalışacağı, bunun da güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, gelirlerin yüzde 27'sinin özel yatırımcılara, yüzde 23'ünün de El Salvador devletine gideceği ifade edildi. Geri kalan yüzde 50'lik kısımsa projeyle ilgili altyapı çalışmalarına harcanacak. 

Sabit kripto para devlerinden Tether de projeye katılan şirketler arasında yer alıyor. Volcano Energy'nin CEO'su Josue Lopez, Twitter hesabındaki paylaşımında projeye ne kadar yatırım yaptıklarını açıklamazken, "El Salvador yakında Bitcoin madenciliği sektörünü yıkıp geçecek" ifadelerini kullandı. 

El Salvador, Eylül 2021'de Bitcoin'i resmi para birimi yaparak bir ilke imza atmıştı. Ancak Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin bu hamlesi ve kripto para yatırımları muhalif kesimden tepki de toplamıştı. 

Ülkede binlerce kişi sokaklara dökülmüş ve yönetim karşıtı sloganlar atmıştı. Bazı protestocular ellerinde "Diktatör Bukele" yazılı pankartlar taşımıştı.

El Salvador Ticaret ve Sanayi Odası'nın geçen yıl marttaki anketine katılan şirketlerin yüzde 86'sı Bitcoin'le hiç işlem yapmadığını belirtmişti. 


Independent Türkçe, Reuters, Bein Crypto

DAHA FAZLA HABER OKU