El Salvador lideri Bukele: Beyaz yakalılar için hapishane inşa edeceğiz

"Çetelerle, devletin tüm gücüyle doğrudan savaştığımız gibi, yolsuzluğa karşı da topyekün bir savaş başlatacağız"

Nayib Bukele'nin görev süresi gelecek yıl dolacak (Reuters)

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un devlet başkanı Nayib Bukele, ülkedeki yolsuzlukla çetelerle savaştıkları gibi savaşacaklarını söyledi.

Bukele, "yolsuz beyaz yakalılar" için bir cezaevi inşa edeceklerini belirtti.

Görevdeki 5. yılı nedeniyle bir ulusa sesleniş konuşması yapan Bukele, "Çetelerle, devletin tüm gücüyle doğrudan savaştığımız gibi, yolsuzluğa karşı da topyekün bir savaş başlatacağız. Teröristler için inşa ettiğimiz gibi cezaevi gibi bir cezaevini de yolsuzlar için inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele, "Beyaz yakalı suçlularla nereden gelirlerse gelsinler savaşacağız. Ama sadece yasal yolları kullanacağız" dedi.

Bukele hükümeti geçen yıl boyunca ülkede kol gezen çetelere karşı sert bir kampanya yürütmüş, olağanüstü hal ilan ederek bazı hakları askıya almıştı. Hükümetin bu politikası geniş bir halk desteği alırken, insan hakkı grupları masum insanların da bu savaştan zarar gördüğünü söylüyor.

Şubatta, El Salvador hükümeti binlerce çete üyesini yeni açılan "mega cezaevine" hapsetmişti.

Martta yapılan bir anket, El Salvador'un yüzde 70'inin Bukele'nin ikinci bir dönem daha devlet başkanlığı makamında oturmasını istediğini ortaya koymuştu. Ancak ülke yasaları bir kişinin peş peşe iki dönem devlet başkanlığı yapmasına izin vermiyor.

Bukele konuşmasında ayrıca, eski Devlet Başkanı Alfredo Cristiani'nin evinin de basıldığını söyledi. Yerel mahkeme, 1980'lerdeki iç savaş sırasında 6 rahibin öldürüldüğü olaydaki rolü nedeniyle geçen yıl Cristiani hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, Latin Times 

DAHA FAZLA HABER OKU