Fas’ta hükümetin enflasyon karşısındaki eylemsizliği öfkeye neden oldu

Demokratik Emek Konfederasyonu, gösteri çağrısı yaparken sendikacılar protestolara sarı şapkalar ve rozetlerle katıldı

Fotoğraf: AFP

Fas’ta gösteri yasağına rağmen yüzlerce sol görüşlü sendikacı 4 Haziran’da, ‘yüksek yaşam maliyeti ve hükümetin eylemsizliğine’ karşı gösteri düzenledi.

Şarkul Avsat'ta yer alan AFP’nin haberine göre ülkenin dört bir yanından gelen Demokratik Emek Konfederasyonu’ndan sendikacılar, ekonomi başkentinin tarihi merkezinde toplanarak, “İşçilerin geçimi tehlikede” sloganı attı. Çoğu vatandaş, sendikanın logosuyla aynı renkte sarı ceketler giydi, rozetler ve şapkalar taktı.

Güneydeki Agadir şehrinden sendika üyesi Abdullahel-Guburi, “Artan fiyatlar ve satın alma gücüne yönelik saldırılara dair memnuniyetsizliğimizi ifade etmek için buradayız” dedi. Birçok Faslı ise ‘Yüksek gıda fiyatları ortasında en fakir insanlar nasıl yaşıyor?’ sorusunu yöneltiyor.

Demokratik Emek Konfederasyonu’nun hedefi, Kazablanka’da ulusal çapta bir gösteri düzenlemekti. Ancak yerel makamlar bunu yasakladı. Sendika lideri Tarık Alavi el-Hüseyni, “Biz protestoya devam ettik” açıklamasında bulundu. Gösteri, polisle yalnızca birkaç münakaşa dışında, önemli bir olay yaşanmadan gerçekleşti.

Fas, özellikle gıda ürünlerinde, en yoksul aileleri etkileyen keskin bir fiyat artışına tanık oluyor. Resmi istatistiklere göre enflasyon, Şubat 2023’te yüzde 10,1’e ulaştıktan sonra geçen nisan ayında yıllık bazda yüzde 7,8’e, bir önceki ay da yüzde 8,2’ye doğru nispeten bir yavaşlama kaydetti. Ancak gıda fiyatları yüzde 16,3’ün üzerinde artmaya devam ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre enflasyon kısmen, Fas ekonomisinin temel direklerinden biri olan tarım sektörünü etkileyen ve meyve ve sebze fiyatlarının yükselmesine olmasına neden olan kronik yağış eksikliğinden kaynaklanıyor.

Konfederasyon Yürütme Konseyi üyesi Nadia Sabbat’ın verdiği bilgilere göre belirttiğine göre sendika, ‘geçen yıl imzalanan sosyal anlaşmayı hayata geçirmeyen hükümetin eylemsizliğini’ kınadı.

Nisan 2022’de hükümet, ana sendikalar ve işverenlerle kamu ve özel sektörde asgari ücrette artış sağlayan bir ‘sosyal anlaşma’ imzaladı.

Hükümet sözcüsü Mustafa Patas geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, hükümetinin ‘zorlu ekonomik duruma rağmen yükümlülüklerinin büyük bir bölümünü yerine getirdiğini’ söyledi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU