Suudi Arabistan yönetimi futbol kulüplerini özelleştirmeye hazırlanıyor

Ronaldo ve Benzema'dan sonra Messi'nin de Suudi Arabistan'a transfer olabileceği belirtiliyor

Cristiano Ronaldo, Suudi Arabistan ekibi Al Nassr'dan yılda 215 milyon dolar kazanıyor (Reuters)

Ülke ekonomisinin petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmak için agresif bir ekonomi politikası izleyen Suudi Arabistan'da son aylarda dünyanın dikkatini çeken futbol kulüplerinin özelleştirilmesi de yeniden gündemde.

SPA'nın aktardığı habere göre, Suudi Arabistan yönetimi ülkedeki bazı spor kulüplerinin dördüncü çeyrekten başlayarak özelleştirilmesine izin verecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından hazırlanan plana göre, ülkedeki spor kulüpleri sahiplik yapısındaki değişiklik karşılığında büyük şirketler ve kalkınma ajanslarından yatırım kabul edebilecek.

2023'ün son çeyreğinde uygulamaya girecek planın sadece bazı kulüplerin özelleştirilmesinde kullanılacağı ifade edilirken, tam olarak kaç kulübün özelleştirileceğine ilişkin bir bilgi paylaşılmadı. 

Suudi Arabistan devletinin sahibi olduğu spor kulüplerinin özelleştirilmesi planı ilk olarak 2016'da gündeme gelmiş ancak 2019'un başlarında planın hazır olması için birkaç yıla ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti.

Vizyon 2030'un futbol ayağı

Suudi Arabistan ekonomisinin petrol bağımlılığını azaltmayı hedefleyen ve yeni endüstriler yaratarak ekonomiyi çeşitlendirme amacı taşıyan Vizyon 2030 planının en önemli ayaklarından birinin de futbol olması bekleniyor.

Bu bağlamda Suudi Arabistan Ligi'ne dünyaca tanınan yıldızlar getirmeyi hedefleyen kulüpler, ilk olarak Portekizli futbol efsanesi Cristiano Ronaldo'ya Al Nassr forması giydirmeyi başarmıştı.

Ronaldo transferinin ardından bir diğer Suudi kulübü Al İttihad da Real Madrid'in Fransız golcüsü Karim Benzema'yla anlaşma varmayı başardı. Yıldız futbolcunun birkaç gün içinde Suudi ekibiyle sözleşme imzalaması bekleniyor. 

Paris Saint-Germain'den ayrılan bir diğer futbol efsanesi Lionel Messi'nin de Suudi Arabistan Ligi'ne transfer olabileceği iddiaları dünya basınında kendine yer bulmuştu.

Suudi Arabistan yönetiminin ligin toplam gelirini 2030'a kadar 120 milyon dolardan, 480 milyon dolara, ligin piyasa değeriniyse 800 milyon dolardan 2,1 milyar dolara kadar çıkarmayı hedeflediği biliniyor.

Öte yandan Vizyon 2030'un merkezinde bulunan Suudi Arabistan Varlık Fonu'nun (PIF) öncülük ettiği konsorsiyum Ekim 2021'de Premier Lig ekibi Newcastle United'ı 415 milyon dolar ödeyerek satın almıştı. 


Independent Türkçe, Arab News, Athletic, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU