CHP MYK'sındaki değişim... Kılıçdaroğlu gücünü korumaya, İmamoğlu ise kurultay için güç kazanmaya çalışıyor

Kılıçdaroğlu'nun parti içinde belli ekiplerdeki isimler yerine direkt kendine yakınlardan oluşan bir atama yaptı. İmamoğlu'na yakın isimlere MYK'da yer vermedi. Genel Başkan, zorlu bir kurultay sürecine hazırlanıyor

Kılıçdaroğlu, yeni MYK'da beklentinin tersine Ekrem İmamoğlu'na yakın isimlere yer vermedi 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) beklenen değişim bugün yaşandı.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu gerekli atamaları yaptı.

17 kişilik eski MYK'da 12 isme yeni yönetimde yer verilmezken, Lale Karabıyık, Bülent Kuşoğlu, Faik Öztrak ve Ahmet Akın ise MYK'de yer aldı.

MYK'nın yeni yüzleri ise Neslihan Hancıoğlu, Aylin Yaman, Aysu Bankoğlu, Eren Erdem, Hasan Efe Uyar, Semra Dinçer, Tahsin Tarhan, Yunus Emre, Zeynel Emre oldu.

Keza MYK'ya geçen günlerde Onursal Adıgüzel'in yerine atanan ve yeni MYK'da da yer bulan Devrim Barış Çelik de yeni yüzler arasında sıralanabilir.

Yine MYK'da yer almayan 8 isim şu an milletvekili de değil.

 

myk.jpg
Eski CHP MYK'dan bir fotoğraf 

 

Bazı isimler CHP içerisinde de çok tanınmıyor, örgütleri kendisine bağlamasına eleştiriler de var

Yeni MYK'nın duyurulması CHP kulislerinde de yankı buldu.

İlk tepkiler Kılıçdaroğlu'nun kendisine yakın isimlerden MYK oluşturduğu yönünde.

MYK'da yer alan bazı isimler CHP kamuoyunda da çok tanınmıyor. 

Bundan dolayı Kılıçdaroğlu'nun geçmiş MYK'lara göre siyaseten daha tecrübesiz isimlere de yer vererek bir kadro oluşturduğunu öne sürenler de var.

Yine Kılıçdaroğlu'nun örgütleri kendisine bağlamasını eleştirenler de mevcut.

 Kılıçdaroğlu'nun İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daha önce izlediği bir yöntemi izlemesinin doğru olmadığı, 100 yıla yakın bir geçmişi olan CHP'de geleneklerin dışına çıkıldığını öne sürenler de bulunuyor.

 

faiköztrak.jpg
Faik Öztrak, yeni MYK'da da yer buldu / Fotoğraf: AA

 

Öztrak ve Kuşoğlu'ndan vazgeçmedi

Yeni MYK'da da yer bulan Faik Öztrak, Bülent Kuşoğlu, Kılıçdaroğlu'nun geçmişten beri yakın çalışma arkadaşları arasında.

Sanayici ve eski Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da Kılıçdaroğlu'na yakın isimlerden.

 

erenerdem.jpg
Eren Erdem / Fotoğraf: AA

 

Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için çok mücadele etti

Yine MYK'da yer alan ve kamuoyunda adı bilinen isimlerden Eren Erdem, Kılıçdaroğlu'nun adaylaştırılması sürecinde bunu en sık dillendiren kişiler arasında yer almış hatta bu nedenle sosyal medyada farklı görüşlerde olan partililerle zaman zaman fikir tartışmalarına da girmişti.

Son MYK'da yer alan isimlerin neredeyse tamamı parti içinde bir kesime çok yakın olmaktan ziyade Kılıçdaroğlu'na yakın olmalarıyla bilinen kişiler.

İmamoğlu'na yakın isimlerin de MYK'da yer alması bekleniyordu, olmadı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakınlığıyla bilinen İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın'ın CHP Grup Başkanvekili olmasının ardından Kılıçdaroğlu'nun MYK'da da İmamoğlu'na yakın bir veya birden fazla isme yer vermesi, bu yolla İmamoğlu'nun CHP yönetimindeki ağırlığının artması bekleniyordu.

Ancak ortaya çıkan sonuç bu beklentinin gerçekleşmediğini gösteriyor.

Bunda İmamoğlu'nun CHP'de liderlik değişiminin bir an önce gerçekleşmesi yönündeki taleplerinin etkili olduğu iddia edildi

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'ndan bir kez daha İBB Başkanlığı'na aday olmasını istiyor

Kılıçdaroğlu'nun ise ekim veya kasım ayında yapılması beklenen CHP olağan kongrede son kez iki yıllığına genel başkan seçilip partiyi 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçime götürmeyi istediği ve İmamoğlu'ndan bir kez daha İBB başkanlığına aday olmasını istediği öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu'nun son kararını yerel seçimlerden sonra çıkacak tabloya göre vermek istediği de belirtildi.

İmamoğlu'nun bu ısrarını sürdürmesi üzerine Kılıçdaroğlu'nun parti içerisinde kendisine yakın isimlerden bir liste oluşturarak bu MYK'yla en azından kurultaya, mümkünse yerel seçime kadar gitmek istediği öne sürüldü.

 

salıcı.jpg
Oğuz Kaan Salıcı yeni MYK'da görev almadı

 

Salıcı ve Torun'a yer vermese bile iş birliğini sürdürecek

Kılıçdaroğlu, yeni MYK'da bir önceki MYK'da örgütlerden sorumlu olan Oğuz Kaan Salıcı'ya ve yerel yönetimlerden sorumlu Seyit Torun'a yer vermedi.

İmamoğlu'nun her iki isme de itiraz ettiği iddia edilmişti. İlk bakışta Kılıçdaroğlu, Salıcı ve Salıcı'nın yakın arkadaşı Kaftancıoğlu ekibiyle özdeşleşmiş kişilere de MYK'da yer vermediği görülse bile bugüne kadar liderlik yarışlarında yanında yer alan her iki isimden de destek almaya devam etmesi muhtemel görülüyor.

Keza yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına atanan Ahmet Akın aynı zamanda bir önceki dönem bu görevde olan Seyit Torun ile yakın arkadaş.

Zeynel Emre ise Kılıçdaroğlu'na olduğu kadar İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile yakınlığıyla biliniyor.

Kılıçdaroğlu her ne kadar örgütlerin sorumluluğunu kendine bağlasa dahi birkaç kişiden oluşan bir komisyon oluşturarak kurultay sürecine hazırlanacağı da iddialar arasında.

 

chpkurultay.jpg
CHP yeni bir kurultaya hazırlanıyor

 

Kurultay süreci çekişmeli geçecek

Yaşanan son gelişme temmuz ayında başlayacak kurultay sürecini de çekişmeli hale getirdi.

İmamoğlu'nun yanı sıra parti içinde etkinlikleri olan Oğuz Kaan Salıcı, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Tekin Bingöl, Seyit Torun gibi isimlerin de delege seçimlerinde, ilçe ve il yönetimlerinin belirlenmesinde daha fazla çaba gösterecekleri ve kendilerine yakın isimlerin seçilmesine çalışacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

İmamoğlu'nun kararı kurultay sürecinde ne kadar güç kazanacağına bağlı

Şimdi beklenen ise İmamoğlu'nun son atamalara nasıl tepki vereceği. Çünkü kendine yakın isimlerin alınmaması bir yana İmamoğlu'nun yeni MYK'daki bazı isimlerle arasının olmadığı iddia ediliyor. Bundan dolayı tepkisini doğrudan veya dolaylı yoldan dile getirebileceği de kulislerdeki konuşulanlar arasında. 

CHP kulislerinde konuşulan bir iddia da İmamoğlu'nun kurultay sürecinde delege ve örgüt yönetimlerinin belirlenmesinde güç kazanması halinde kurultayda Kılıçdaroğlu'na karşı şansını deneyebileceği iddiası.

Ancak bu süreçte yeterli güç kazanamaması halinde aday olarak çıkıp şansını da zorlamayacağını öne sürenler mevcut.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU