James Webb, büyüleyici galaksinin kalbini görüntüledi

NGC 5068, Dünya'dan yaklaşık 17 milyon ışık yılı uzakta

En gelişmiş uzay teleskobu unvanını taşıyan James Webb, sarmal galaksi NGC 5068'i görüntüledi. 2 Haziran'da yayımlanan göz kamaştırıcı fotoğraf, galaksideki toz izzini ve parlak yıldız kümelerini ortaya koydu.

NGC 5068, Dünya'dan yaklaşık 17 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor. Galaksi, Britanyalı gökbilimci William Herschel tarafından 1785'te keşfedilmişti.

James Webb Uzay Teleskobu, Başak Takımyıldızı'ndaki galaksinin yıldızlı çekirdeğinin derinliklerine göz attı.
 


Galaksinin çekirdeği, fotoğrafta parlak beyaz çubuk şeklinde görülüyor. NGC 5068, Samanyolu Galaksisi gibi çubuklu sarmal galaksiler arasında yer alıyor. Yani galaksinin merkezi çubuk şekline sahip, çubuğun uçlarındansa sarmal kollar uzanıyor. Fotoğrafın sağında galaksinin kıvrımlı, sarmal kollarından biri görülüyor. 
 

NGC 5068
Görüntü, James Webb Uzay Teleskobu'daki Yakın Kızılötesi Kamerası ve Orta Kızılötesi Enstrüman'ın yakaladığı fotoğrafların birleştirilmesiyle elde edildi​​​​​​​ (ESA)


Hem merkezdeki hem de fotoğrafın diğer bölgelerindeki parlak noktaların hepsi yıldız. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gökbilimciler, galaksi merkezlerinin görüntüleriyle yıldız oluşumu hakkında derin incelemeler yapmayı hedefliyor. 

James Webb, 1990'dan beri uzayın derinliklerini gözlemleyen Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alması için tasarlandı.

Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki L2 noktasına konuşlandırılan yenilikçi teleskobun üretim sürecinde 10 binden fazla kişi çalışmış ve bütçe yaklaşık 10 milyar dolara ulaşmıştı.

Teleskop, "Dünya benzersiz mi?", "Ona benzer başka gezegen sistemleri var mı?" ve "Evrende yalnız mıyız?" gibi çok temel sayılan ama henüz tam olarak yanıtlanamamış soruların peşinden gidiyor.

 

Independent Türkçe, Insider, Mashable

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU