Bir yıldır karantina kurallarına uymayan veremli kadın tutuklandı

Sadece "V.N." diye bilinen kadın, yargıcın tutuklama kararı vermesinden üç ay sonra Washington eyaletinde yer alan Pierce County Hapishanesi'ndeki özel donanımlı bir gözetim odasına yerleştirildi

(Reuters)

ABD'nin Washington eyaletinde, karantinada kalması ve tedavi edilmesine yönelik yargıç kararına uymayan, bulaşıcı verem hastalığına sahip bir kadın tutuklandı.

Yetkililer, yargıcın hukuk davalarında nadir rastlanan tutuklama kararını çıkarmasının üzerinden üç aydan uzun süre geçtikten sonra, dava dosyasında sadece "V.N." diye geçen kadının perşembe günü Pierce County Hapishanesi'ndeki "negatif basınçlı" odaya yerleştirildiğini söyledi.

Tacoma-Pierce County Sağlık Departmanı yaptığı açıklamada, "Kadın hasta karantina, tahlil ve tedavi için özel donanıma sahip bir odada tutulacak" diye belirtti.

Vereminin iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu hayat kurtarıcı tedaviyi almayı tercih edeceğini umuyoruz.

Mayo Clinic'e göre verem, kişilerin toplu halde bir araya geldiği veya kalabalık ortamlarda yaşadığı yerlerde kolaylıkla yayılabilen bir akciğer ve boğaz hastalığı.

Sağlık departmanı, kadına verem teşhisi konması üzerine ilk olarak Ocak 2022'de karantina kararı verdiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pierce County'nin sağlık yetkilileri, kadının kendini koruması ve hastalığı başkalarına bulaştırmasını önlemek için ailesiyle bir yıl boyunca beraber çalışarak hastayı ikna etmeye çalıştıklarını belirtti.

V.N.'yi karara uymaya zorlamak için görülen 16 duruşmanın ardından Yargıç Philip Sorenson, Pierce County'nin hastayı zorla gözaltına alması için hukuk davası kapsamında yakalama kararı çıkardı.

Pierce County Şerif Bürosu'ndan Çavuş Darren Moss, The Independent'a yaptığı açıklamada kadın evinden gözaltına alınırken bir olay yaşanmadığını belirtti.

Çavuş Moss, "V.N.'nin gözaltına alınmasından, hapishaneye götürülmesinden ve hem hastalığı yaymayacağı hem de bakım ve tedavi görebileceği güvenli bir alanda tutulmasından şerif departmanı sorumluydu" dedi.

Bunları yerine getirdik, gerisi mahkemelerin ve sağlık departmanının işi. Bu yüzden bundan sonra başka ne olacağına dair gerçekten pek bir yorum yapamayacağım.

Washington eyaleti yasalarına göre sağlık hizmeti sağlayıcılarının vakaları bildirmesi ve hastalarla birlikte çalışarak aktif vakaların tedavi edildiğinden emin olması gerekiyor.

Tacoma-Pierce County Sağlık Departmanı açıklamasında, departmanın son 20 yılda sadece üçüncü kez böyle bir karar istediğini belirtti.

Açıklamada, "Bu gibi vakaların her birinde kamuya teşkil ettiği riskle hastanın yurttaşlık hakları arasında sürekli bir denge kuruyoruz" ifadeleri yer aldı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2021'de 1,6 milyon kişinin ölümüne yol açan verem, dünya genelindeki başlıca ölüm sebepleri arasında 13. sırada yer alıyor. Verem, Kovid-19'dan sonraki en ölümcül ikinci bulaşıcı hastalıktı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Birleşik Devletler'de 13 milyon kişinin gizli veremle yaşadığını tahmin ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU