Reuters: 20'ye yakın ülkenin istihbaratçıları Singapur'da gizli bir toplantı yaptı

Haberde toplantıların birkaç senedir yapıldığı ancak kamuoyuna yansımadığı bilgisi aktarıldı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, daha önce CIA Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmüştü (Reuters)

Shangri-La Diyaloğu zirvesinin yapıldığı Singapur'da bu haftasonu 20'ye yakın ülkenin istihbarat yetkililerinin gizli bir toplantı düzenlediği öne sürüldü.

Reuters haber ajansının 5 farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre, birkaç yıldır zirveyle birlikte düzenlenen toplantıları Singapur hükümeti organize etti.

Toplantıda ABD'yi Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines temsil ederken, Çinli istihbarat yetkililerinin de toplantıda bulunduğu belirtildi.

İstihbarat yetkililerinin toplantısında Rusya'dan bir temsilci yer almadı. Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Volodimir Havrilov ise, Shangri-La Diyalog zirvesine katılsa da istihbarat toplantısına katılan isimlerden biri değildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan'dan bir kaynak, ülkenin denizaşırı istihbaratından sorumlu Samant Goel'in de toplantıya katıldığını söyledi.

Toplantıdaki tartışmalarla ilgili bilgi sahibi bir kişi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Toplantı, uluslararası gölge gündem için önemliydi. Bu toplantı gizli bir ajan festivalinden ziyade niyetleri ve kırmızı çizgileri daha iyi şekilde anlamanın bir yolu" dedi.

Toplantıda Ukrayna savaşı ve uluslararası suç gibi bazı konuların tartışıldığı ifade edildi. Kaynaklar toplantıdaki havanın gergin değil, işbirliğine dayalı olduğunu vurguladı.

Singapur Savunma Bakanlığı'nden bir sözcü konuyla ilgili Shangri-La Diyalog zirvesine katılan istihbarat yetkililerinin aynı zamanda mevkidaşlarıyla buluşma fırsatı yakaladığını da söyledi.

Sözcü, "Singapur Savunma Bakanlığı iki taraflı veya çok taraflı toplantıları organize edebilir. Katılımcılar zirve kapsamında bu tip toplantıları faydalı buldu" dedi.

Çin ve Hindistan hükümetleri konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, Singapur'daki ABD Büyükelçiliği konuyla ilgili bir bilgileri olmadığını söyledi. 

"Beş Göz" ittifakıyla istihbarat alanında işbirliği yapan ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelandalı istihbaratçıların sık sık bir araya geldiği biliniyor. Ancak istihbarat dünyasında daha geniş toplantılar nadiren görülüyor ve neredeyse hiçbir zaman kamuoyuna yansımıyor.

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından düzenlenen güvenlik zirvesi Shangri-La Diyaloğu bu yıl 20. kez organize edildi. Zirveye Türkiye'den temsilci katılmadı.


Independent Türkçe, Reuters, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU