17 yaşındaki Hintli satranç ustası Gukeş, doğum gününde Magnus Carlsen'i yendi

Birinciye 68 bin 400 dolar para ödülü verilecek

Gukeş, Tamil Nadu'nun başkenti Chennai'da 2006'da dünyaya geldi (FIDE)

Hintli satranç ustası Dommaraju Gukeş, 17. doğum gününde eski dünya şampiyonu Magnus Carlsen'i yendi.

Norveç'in güneybatısındaki Stavanger kentinde pazartesi günü başlayan turnuvada Gukeş, Carlsen'i yendikten sonra organizatörlerin düzenlediği etkinlikte hem zaferini hem de doğum gününü kutladı. 

9 Haziran'da tamamlanacak turnuvada birinciye yaklaşık 68 bin 400 dolar, ikinciye de 36 bin 500 dolar para ödülü verilecek. 

Turnuvada 19 yaşındaki İran asıllı Fransız satranççı Alirıza Firuze, 28 yaşındaki Rusya doğumlu Hollandalı oyuncu Aniş Giri, 30 yaşındaki İtalyan kökenli ABD'li satranççı Fabiano Caruana ve 35 yaşındaki Japon asıllı Amerikan oyuncu Hikaru Nakamura gibi usta isimler de yarışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gukeş, 16 Ekim 2022'de 16 yaşındayken ABD'de düzenlenen Aimchess Rapid turnuvasında Carlsen'i mağlup ederek, 5 dünya şampiyonluğu bulunan Norveçli büyükustayı yenen en genç satranççı olmuştu. 

Ayrıca Hintli oyuncu, Mart 2019'da 13 yaşındayken büyükusta unvanını kazanmış ve bu başarıya ulaşan en genç üçüncü oyuncu konumuna gelmişti.

32 yaşındaki Carlsen, satranç dünyasını sarsan hile iddialarıyla da gündeme oturmuştu.

ABD'nin Missouri eyaletinde eylülde düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'ndaki tartışmalı maçın ardından Carlsen, rakibi ABD'li satranç ustası Hans Niemann'ı hile yapmakla suçlamıştı. 

19 yaşındaki Niemann ise ekimde Norveçli oyuncuya 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.


Independent Türkçe, CNN, The Bridge

DAHA FAZLA HABER OKU