Savaş hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın mafyalarını vurdu: "Suçlular vatansever çıktı"

"Ukrayna istihbaratı, suç örgütlerinden bilgi toplamalarını da istedi"

Europol, Rusya ve Ukrayna'da ülkelerini terk eden suçluların başka hatlar üzerinden faaliyetlerini sürdürdüğünü bildirdi (Unsplash)

Rusya - Ukrayna savaşı, iki ülke arasında kaçakçılık yapan organize suç örgütlerini de etkiledi.

Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği'ndeki (AB) gelişmelerle ilgili yayınlar yapan Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv, 1990'lardan beri yükselişe geçen Rus ve Ukraynalı suç örgütlerinin arasında ihtilaf yaşandığını yazdı. 

İsviçre merkezli kâr amacı gütmeyen Uluslararası Organize Suça Karşı Küresel Girişim'in (Global Initiative Against Transnational Organized Crime) yardımcı direktörü Tuesday Reitano, "Bu, Avrupa'daki en güçlü suç ekosistemlerinden biriydi. Rus ve Ukraynalı örgütler bir ve aynıydı" dedi.

Reitano, "Ukrayna'da 'onlara karşı biz' duygusu çok güçlü, suçlular bile kendilerini vatansever hissediyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, bazı suçluların cephede savaşmaya gittiğine işaret ederken, faaliyetlerini sürdürenlerinse destek karşılığında yetkililerin hoşgörüsünü kazanmayı hedeflediğini belirtti.

Ukrayna'nın liman kenti Odesa'da kaçakçılık yapan ve kendisi Kirim diye tanıtan kişi, "Ukraynalı suçluların büyük çoğunluğu Ukrayna'nın tarafını tuttu. Ama Rus örgütlerle çalışmayı sürdürenler de var" diye konuştu.

Savaş nedeniyle Ruslarla iş yapmayı kestiğini söyleyen 59 yaşındaki Kirim, bazı organize suç örgütlerinin orduya destek için bağış yaptığını da savundu.

Kendisini Aleksandr diye tanıtan bir başka Ukraynalı suçluysa "Ordu için savaşmam ama şehrim için savaşırım" ifadelerini kullandı.

Kirim ve Aleksandr, Ukrayna Güvenlik Servisi'nden yetkililerin savaş başladığında suç örgütlerinden Ruslarla çalışmayı bırakıp, istihbarat toplamalarını talep ettiğini de öne sürdü.

Europol'ün AB icra direktörü Catherine De Bolle ise suçluların kaçakçılık için kullandığı rotaların savaş nedeniyle kapatıldığına dikkat çekerken, örgütlerin yine de alternatif yollar bularak birlikte çalıştıklarını belirtti.

De Bolle, "Şu anda Rus ve Ukrayna mafyası arasında bir bölünme görmüyoruz" ifadelerini kullandı. 


Independent Türkçe, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU