Macron ve Scholz, Kosova'daki seçimlerin tekrarlanmasını istedi

Sırpların yoğun yaşadığı bölgelerde katılım oranı yüzde 3,5'a kadar düşmüştü

NATO öncülüğündeki uluslararası barış gücü KFOR (Kosova Force) 1999'dan bu yana ülkede görev yapıyor (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Kosova'nın kuzeyinde tansiyonun artmasına neden olan yerel seçimlerin tekrarlanmasını istedi.

Avrupalı liderler dün Moldova'da yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesinde, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'le bir araya geldi.

Zirve sonrası bir açıklama yapan Macron, "Taraflardan olabilecek en kısa süre içinde tartışmalı dört bölgede yeni seçim yapılmasını istedik" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron, her iki liderin de gelecek hafta konuyla ilgili net bir yanıt vereceğini söyledi.

Nüfusunun büyük çoğunluğu etnik Arnavut olan Kosova'nın kuzey bölgelerinde yaşayan Sırplar büyük oranda Belgrad yönetiminin politikalarına sadakat gösteriyor.

Bu bağlamda, etnik Sırplar ülkenin kuzeyinde nisanda yapılan yerel seçimleri boykot etmiş ve bu bölgelerde seçime katılım oranı yüzde 3,5'a kadar düşmüştü. Ancak buna rağmen seçimi kazanan Arnavut adayların belediyelerdeki görevlerine başlama çabası, bölgede tansiyonun artmasına neden olmuş ve Sırp göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı.

Bölgede yaşayan Sırpların önemli bölümü hem belediye başkanlarının hem de Kosova polisinin bölgeden çıkmasını istiyor.

Kosova yasaları yeniden seçime olanak tanıyor

Yaşanan gelişmelerin ardından ABD ve AB taraflara tansiyonu düşürme çağrısı yaparken, Fransa ve Almanya liderleriyse AST zirvesinde Osmani ve Vucic'i aynı masaya oturtmayı başardı.

Zirvenin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Kosova lideri Osmani, bölgedeki seçmenlerin yüzde 20'sinin yasal süreç başlatması halinde seçimlerin tekrarlanabileceğini söyledi.

Osmani, "Bu çok demokratik bir süreç. Yurttaşlarımıza yeni seçim isteyip istemediklerine karar vermeleri için izin veriyoruz. Bu şekilde problemsiz ilerleyebileceğimize inanıyorum ancak onların tarafından da katılım olmalı" ifadelerini kullandı.

Kosova lideri, "Vucic'ten müdahale etmemesini ve yurttaşlarını üzerinde seçime katılmamaları için baskı kurmamasını istedik ancak bir yanıt alamadık. Yurttaşların Kosova'da anayasayla garanti altına alınan haklarını kullanacaklarını umuyorum" diye konuştu.


Independent Türkçe, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU