AFI seçti: Tüm zamanların en ilham verici 10 filmi

Listenin ilk sırasındaki film, gösterime girdiğinde eleştirmenler tarafından küçümsense de yıllar içinde klasikleşti

Amerikan Film Enstitüsü bu listelerin en büyük etkisinin, bir filmi neyin ve neden harika yaptığı konusunda kişisel ve tutkulu tartışmalara ilham vermek olduğunu belirtiyor (Collider)

Amerikan Film Enstitüsü (AFI), zamana meydan okuyan filmleri herkese tanıtmak için listeler hazırlıyor. Enstitünün listesi, sinema tarihi boyunca en ilham verici filmleri masaya yatırıyor. 

Nazik bir uzaylıdan kararlı bir avukata kadar, bu unutulmaz filmlerdeki ikonik karakterler izleyiciler üzerinde gerçekten kalıcı bir etki bırakıyor. İşte güçlü karakterleriyle enstitünün seçtiği bugüne kadar yapılmış en ilham verici filmler...

10- Er Ryan'ı Kurtarmak (1998)

10.jpeg
Filmin oyuncu kadrosunda Matt Damon ve Tom Sizemore gibi isimler de yer alıyor (Dreamworks)


Hiç şüphesiz ki Steven Spielberg bir usta ve Er Ryan'ı Kurtarmak onun bugüne kadarki en ilham verici filmlerinden biri. Film, kardeşleri çatışmada öldürülen bir eri kurtarmak için birliklerini düşman hatlarının gerisine götüren ve Tom Hanks tarafından canlandırılan bir yüzbaşının hikayesini anlatıyor. Film, savaşın dehşetini o kadar gerçekçi bir şekilde sunuyor ki, destansı hikaye ortaya çıktıkça sarsılmamak mümkün değil. Yardımcı oyuncu kadrosu yıldızlaşırken, aksiyon dolu film baştan sona soluksuz izleniyor. 

9- 34. Caddedeki Mucize (1947)

9.JPG
Filmde Edmund Gwenn, Kris Kringle rolünde parlarken, Natalie Wood da küçük Susan Walker rolünde çok başarılı (20th Century Fox)

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1948 Akademi Ödülleri'nde geceden zaferle ayrılan film, Manhattan'daki bir mağazada Noel Baba olarak işe alınan Kris Kringle adında bir adamın hikayesini anlatıyor. Adam, gerçek Noel Baba olduğunu iddia ettiğinde akıl sağlığı sorgulanıyor ve mahkemeye çıkarılıyor. 34. Caddede Mucize (Miracle On 34th Street), özellikle Noel ve yılbaşı döneminde sinemaseverlerin vazgeçilmezi.

8- Breaking Away (1979)

8.png
Breaking Away'in En İyi Film kategorisi de dahil olmak üzere 5 dalda Oscar adaylığı bulunuyor (20th Century Studios)


Film liseden mezun olan 4 yakın arkadaşın, bisiklet yarışına katılma hayali olan arkadaşlarına yardımcı olmalarını anlatıyor. Dennis Quaid, Dennis Christopher ve Daniel Stern gibi isimlerin rol aldığı film, En İyi Senaryo dalında Oscar kazanmıştı. Peter Yates'in yönettiği Breaking Away, yıllara meydan okuyan ilham verici bir spor filmi. 

7- Gazap Üzümleri (1940)

7.JPG
7 dalda Oscar'a aday gösterilen film, bunlardan üçünü kazanmayı başarmıştı (20th Century Fox)


John Steinbeck'in unutulmaz romanından beyazperdeye uyarlanan Gazap Üzümleri (The Grapes Of Wrath), bir ailenin Büyük Buhran sırasında yoksulluktan kaçmak için Kaliforniya'ya yaptığı yolculuğu anlatıyor. John Ford'un yönettiği film, Amerikalı göçmenlerin o dönemdeki mücadelelerine ışık tutan bir klasik. İzleyen herkeste merhamet duygusu uyandıran Gazap Üzümleri'nde Henry Fonda, Jane Darwell ve John Carradine'ın olağanüstü performanslarıyla hafızalara kazınmıştı.

6- E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

6.JPG
Hem dokunaklı hem de hüzünlü bir bilimkurgu olan E.T. 80'lerin en sevilen filmi olmuştu (Universal)


Spielberg, gişe rekorları kıran filmi E.T. ile yalnızca 80'lerin çocuklarının değil onların ailelerinin de gönlüne taht kurdu. Unutulmaz film, yolda kalmış bir uzaylı ve onu gizlice evine götüren Elliott adında küçük bir çocuğun dostluğunu konu alıyor. Çocuk oyuncular Drew Barrymore ve Henry Thomas'ın çığır açan performanslarıyla hafızalara kazınan film, Elliott ve E.T.'nin Ay'ın önünde süzülen ikonik siluetine bakan herkese ilham veriyor. 

5- Bay Smith Washington'a Gidiyor (1939)

5.JPG
Film 1940 Akademi Ödülleri'nde on bir dalda aday gösterilmişti (Columbia Pictures)


İlham verici klasik filmler söz konusu olduğunda, Bay Smith Washington'a Gidiyor (Mr. Smith Goes To Washington) en iyiler arasında başı çeker. Washington D.C.'deki siyasi yolsuzlukla mücadele eden yeni atanmış ABD Senatörü'nün etrafında dönen film, Frank Capra imzasını taşıyor. Bay Smith Washington'a Gidiyor, zamansız, esprili ve akıl dolu hikayesiyle izleyicileri nesiller boyu gülümsetmeye devam edecek.

4- Rocky (1976)

4.JPG
Güçlü yardımcı oyuncu kadrosuyla da dikkat çeken Rock'te Sylvester Stallone'ye Talia Shire ve Burt Young eşlik ediyor (United Artists)


Sylvester Stallone'yi şöhrete kavuşturan Rocky, uzun soluklu bir serinin ilk filmi. Ağır sıklet şampiyonuyla dövüşmek üzere seçilen küçük çaplı bir boksörün hikayesini anlatan film, tekrar tekrar izlenebilen klasik Hollywood filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.  80'lerin gişe rekortmeni Karate Kid'in arkasındaki John G. Avildsen'in yönettiği film, üç Oscar kazanmıştı.

3- Schindler'in Listesi (1993)

3.jpg
1994 Akademi Ödülleri'ni silip süpüren film, En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil 7 dalda Oscar kazanmıştı (Universal Pictures)


Birçok eleştirmen tarafından Holokost hakkındaki en güçlü film kabul edilen Schindler'in Listesi (Schindler's List), Spielberg'in tarifsiz trajediyi gerçekçi bir mercekle ele almasıyla yüceliyor. Film, binden fazla Yahudi'yi fabrikasında işe alarak kurtaran Alman sanayicinin hikayesini anlatıyor. Filmde Liam Neeson'ın yanı sıra Ralph Fiennes ve Ben Kingsley de rol alıyor.

2- Bülbülü Öldürmek (1962)

2.JPG
Film, Harper Lee'nin aynı adlı romanından uyarlanmıştı (Universal Studios)


Bülbülü Öldürmek (To Kill A Mockingbird) sinema tarihinin en dokunaklı klasik filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filmde Gregory Peck, Alabama'da haksız yere cinsel saldırıyla suçlanan siyahi bir adamı savunan avukat Atticus Finch'i canlandırıyor. Aynı anda hem ikna edici hem de düşündürücü olan film, izleyicisine zamanda bir kesit sunuyor. Hikaye, Scout Finch ve Boo Radley gibi sinema tarihinin en sevilen karakterlerinden ikisini içeriyor.

1- Şahane Hayat (1946)

1.JPG
Frank Capra'nın yönetmen koltuğunda oturduğu filmin başeollerini James Stewart, Donna Reed ve Lionel Barrymore paylaşıyor (RKO Radio Pictures)


Tamamen çökmüş ve hayatına son vermek üzere olan iş insanı George Bailey tüm umudunu kaybettiğinde, ona hiç doğmamış olsaydı hayatın nasıl olacağını göstermek için yukarıdan bir melek beliriyor. İşte klasikleşmiş Şahane Hayat'ın (It's A Wonderful Life) konusu bu. Geleneksel bir Noel filmi olarak görülse de, Şahane Hayat aslında izleyicisine tatil neşesinden çok daha fazlasını sunuyor. Hayat dersleriyle dolu olan film, gösterime girdiği dönemde eleştirmenler tarafından görmezden gelinse de yıllar geçtikçe çok sevilen gerçek bir klasik haline geldi. 


Independent Türkçe, Collider, AFI

DAHA FAZLA HABER OKU