Üst düzey isimlerden 22 kelimelik mektup: "Yapay zeka insanlığı yok edebilir"

ChatGPT'nin yaratıcısı da mektubun imzacıları arasında

Yapay zeka araçları şimdiden insanların yerine birçok görevi yerine getirmeye başladı. Buna roman yazmak ve satranç oynamak da dahil (Independent Türkçe / Midjourney)

Bir grup üst düzey yapay zeka araştırmacısı, bu teknolojinin insanlığa karşı yarattığına inandıkları varoluşsal tehdite dair yeni bir uyarı yayımladı.

22 kelimelik bir mektup kaleme alan ekip, "Yapay zekadan kaynaklanan yok olma riskini azaltmak, pandemiler ve nükleer savaş gibi toplumsal ölçekli diğer tehlikelerin yanı sıra küresel bir öncelik olmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Ekip, mektubu kısa tutarak olabildiğinde geniş kesimlerde benimsenmesini sağlamayı amaçlıyor.

ABD'nin San Francisco kentinde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yapay Zeka Güvenliği Merkezi'nin liderliğinde yayımlanan mektupta ünlü şirketlerin üst düzey çalışanlarının da imzası yer aldı.

İmzacılar arasında Google'a bağlı DeepMind şirketinin CEO'su Demis Hassabis ve ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI firmasının CEO'su Sam Altman da var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun yanı sıra yapay zeka çalışmaları nedeniyle 2018 Turing Ödülü'nü (bu ödül, "Bilgisayarın Nobel Ödülü" diye de anılıyor) kazanan iki yapay zeka araştırmacısının ismi de göze çarpıyor: Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio.

Bu ödül 2018'de aslında üç kişiye verilmişti. Facebook'un ana şirketi Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi olan ve ödülün kazananları arasında Yann LeCun'un mektuba en azından şimdilik imza atmadığı görüldü.

Yeni bildiri, mart ayında sektörün önde gelen 1100 isminin imzasıyla yayımlanan bir açık mektubun ardından geldi.

Elon Musk'ın da imza verdiği o mektup, bütün yapay zeka laboratuvarlarının ChatGPT'den daha güçlü bir sistem üzerinde yürüttükleri çalışmaların 6 ay süreyle durdurulması çağrısında bulunuyordu.

Ancak bu mektuba önde gelen yapay zeka şirketlerinin temsilcileri imza atmamıştı.

ChatGPT gibi araçların yarattığı risklerin yönetilebilir olduğunu garanti etmek gerektiğini söyleyen mektup, geniş kesimlerce de eleştirilmişti.

Bazı uzmanlar mektupta yapay zekanın yarattığı riskin abartıldığını düşünürken, bazıları risklere katılmış ama metnin çözüm önerisini reddetmişti.

 

Independent Türkçe, The Verge, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU