II. Dünya Savaşı'nda batan iki savaş gemisini yağmaladığı iddia edilen Çin gemisine el kondu

Britanya Donanması'na bağlı gemiler 1941'de Japon güçleri tarafından batırılmıştı

El konulan Çin bandıralı gemide II. Dünya Savaşı'ndan kaldığı düşünülen patlamamış iki top mermisi bulundu (AFP)

Malezya sahil güvenlik ekipleri, Güney Çin Denizi'nde Çin bandıralı bir gemiye el koydu.

El konulan yük gemisinin, II. Dünya Savaşı sırasında bölgede batırılan iki Britanya gemisinin enkazını yağmaladığı öne sürüldü.

Malezya makamları, geminin güvertesinde 80 yıl önce Japon güçleri tarafından batırılan HMS Prince of Wales ve HMS Repulse isimli savaş gemilerinden çalındığı düşünülen mühimmatın bulunduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

32 mürettebatı bulunan geminin ilk olarak geçen ay balıkçılar ve dalgıçlar tarafından Malezya makamlarına ihbar edildiği belirtildi. 

Kraliyet Donanması'na ait gemiler savaş sırasında Malaya'nın savunması için Singapur'a gönderilmiş, 10 Aralık 1941'te Japon torpidoları tarafından batırılmıştı. Pearl Harbor saldırısından sadece üç gün sonra gerçekleşen saldırıda 842 denizci hayatını kaybetmiş ve olay Britanya tarihinin en ciddi donanma felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçmişti.

Malezya'nın doğu kıyılarının 100 kilometre kadar açığında bulunan gemilerin enkazı onlarca yıllardır yağmacıların da hedefi oluyor.

Eski savaş gemilerinin batıklarını hedef alan yağmacılar, "savaş öncesi çelik" olarak da bilinen geminin çelik parçalarını hedefliyor. Zira bu gemilerdeki düşük radyasyonlu çelik nadir bulunuyor ve tıbbi ve bilimsel ekipmanların yapımında kullanılıyor.

Malezya sularında 6 batık Britanya savaş gemisinin bulunduğu biliniyor.


Independent Türkçe, BBC, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU