Dünya basınında cumhurbaşkanlığı seçimi

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılını açan seçimlere dair, dünyadan haberler, yorumlar, tepkiler

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu Recep Tayyip Erdoğan'ın galibiyetiyle sonuçlandı.

Seçim sonuçları Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada da ilgiyle takip ediliyor. Seçim sonuçlarının dünyadaki yansımalarını anbean haberimizden takip edebilirsiniz.

23.55 - Newsweek: Türkiye'deki seçimleri Putin kazandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları tüm dünyada geniş yankı uyandırırken, ABD merkezli Newsweek dergisinin internet sitesinde seçimlerle ilgili ilginç bir değerlendirme yapıldı.

"Türkiye'deki seçimleri Putin kazandı" başlığıyla verilen seçim haberinde, Erdoğan'ın seçim zaferiyle birlikte Ukrayna savaşının ardından bölgede oluşan statükonun devam edeceği vurgulandı.

22.30 - Trump'tan Erdoğan'a tebrik

Eski ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social'da bir açıklama yaparak Erdoğan'ı tebrik etti.

Trump, "Bu büyük ve hak  edilmiş zaferinden ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyorum. Kendisini iyi tanırım, dostumdur. Ülkesini ve Türkiye’nin müthiş milletini ne kadar sevdiğini kendisinden öğrendim. (Erdoğan, ülkesini ve milletini) daha da yüksek bir öneme ve saygınlığa yükseltti" dedi.

21.50 - CHP'li akademisyenden CNN'e açıklama

ABD merkezli yayın kuruluşu CNN, akademisyen Mehmet Karlı'yla seçim sonuçlarını konuştu. CNN, Karlı'yı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı olarak tanıtırken, Independent Türkçe'nin doğrulatmak için ulaştığı CHP kaynakları, "Doğrudan genel başkanın danışmanı ifadesi doğru değil Sayın Karlı'nın partinin danışman kadroları arasındadır" açıklamasında bulundu.

Karlı, "Erdoğan bu seçimi kazanmış gibi görünüyor ama durumu tanımlamak için zafer değil Pirus Zaferi ifadesini kullanmak daha doğru olabilir" ifadelerini kullandı.

MÖ 280-279'da Grek kolonisi Tarentum Kralı Pirus'un Roma’ya saldırısını hatırlatan Pirus Zaferi ifadesi, kazanılan zaferin verilen kayıpların ardından anlamsızlaştığı durumlar için kullanılıyor.

20.00 - Guardian: "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır" sözü artık geçerli değil

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesi, Türkiye'deki seçimleri takip ettiği canlı anlatım sayfasından Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük şehirleri kazanmasının Erdoğan'a büyük bir yenilgi getirmediği belirtildi.

Muhalefetin üç büyük şehri ve tüm kıyı şehirlerini kazandığına dikkat çeken gazete, "'İstanbul'u alan Türkiye'yi alır' sözü artık geçerli değil gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

19.35 - Dünya basını seçimi her iki ajanstan da takip ediyor

Türkiye'de oy sayım işlemleri devam ederken, dünyanın önde gelen haber ajansları hem Anadolu Ajansı'ndan hem de ANKA'dan gelen verilerle abonelerine servis ediyor.

Reuters haber ajansı seçim sonuçlarını, "Erdoğan kazanmaya doğru ilerliyor gibi görünüyor" ifadeleriyle duyurdu.

17.30 - Dünya basınından Türkiye'deki seçimlere yoğun ilgi

Reuters: Türkiye ikinci tur seçiminde oy kullandı, Erdoğan iktidarını sürdürmek için iyi bir konumda.

BBC: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki ikinci tur seçiminde sandıklar kapandı.

Guardian: Her iki adayın da takipçilerine oy verme çağrısı yaptığı seçimlerde katılımı oranının belirleyici olması bekleniyor.

Associated Press: Türkiye'de sandıkları kapandı, ilk sonuçların saatler içinde belli olması bekleniyor. Sonucun Ankara'nın ötesinde etkileri olacak. 

AFP: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık baskın ama ayrıştırıcı İslami yönetimini 2028'e kadar uzatabilecek seçimlerde sandıkları kapandı.

CNN: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü dönem için yarıştığı ikinci tur seçimde sandıklar kapandı.

New York Times: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gördüğü en büyük siyasi meydan okuma olan seçimlerde oy sayım işlemine geçildi. Sonuçlar birkaç saat içinde belli olacak.

DW: Türkiye'deki tarihi ikinci tur seçiminde sandıklar kapandı. Türkler, 20 yıllık iktidarın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevde kalıp kalmayacağını oyladı. Sonuçlar ülkenin siyasi, ekonomik ve dış politika yönünü belirleyecek.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU