Memur zammı pazarlığında Bakanlık’tan açıklama: Hakem kurulu süreci başladı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, memur sendikalarıyla 1 Ağustos’tan bu yana devam eden pazarlığın uzlaşmazlıkla sonuçlandığını söyleyerek sürecin hakem kurulunda olduğunu aktardı

Fotoğraf: Memur-Sen Basın Birimi

Memur ve memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zamlar dâhil, 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek Beşinci Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin son durumu hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk bir basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabine toplantısından sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Selçuk, 1 Ağustos’tan bu yana devam eden müzakere sürecinin uzlaşmazlıkla sonuçlandığını söyledi.

Selçuk, toplu sözleşme görüşmelerinde hakem kurulu sürenin resmen başladığını duyurdu. Bu süre üç gün sürecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müzakere masasının diğer ucunda yer alan Memur Sendikaları Konfederasyonu’ndan bugün yapılan yazılı açıklamada Selçuk’un kabine toplantısına katılacak olması, dolayısıyla toplantı tutanağı düzenlemek amacıyla gerçekleştirilecek toplantının tamamlanamadığını duyurulmuştu. 

Bakanı Selçuk, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada tutanağı imzalandıklarını söyledi. 

Memurlardan "boş cüzdan" ve "iş bırakma" eylemi

Hükümet ve memur sendikaları arasında devam eden zam pazarlığında son görüşme 18 Ağustos’ta gerçekleşmişti. 

Kamu işveren heyetinin verdiği teklif için “müzakereye uygun değil” diyen Memur-Sen, müzakere sürecinin kısa tutulduğu yönünde eleştirilerini belirtmiş ve “iş bırakma” eylemi kararı almıştı. 

Dün Ankara’da bazı kamu çalışanları 15:00’da iş bıraktıktan sonra 17:00’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplandı. 

Burada bir basın açıklaması yapan Memur-Sen ve Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı Ali Yalçın, "Masa, sorun çözme yeri. Duygularımızı, kaprislerimizi tatmin etme yeri değil. Biz masada sorunu çözmek zorundayız. Masa düzgün işletilemiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu? 

Bir önceki görüşmede Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3,5, ikinci altı ayı için yüzde 3; 2021 yılının ilk yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için de yüzde 2,5 oransala artış öngörüldüğünü söylemişti. 

Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın ise Selçuk’a yanıt olarak, “Sizden makul bir teklif istedik, bize malul bir teklif sunuyorsunuz” diyerek salonu terk etmişti.

Bakanlık ve kamu çalışanları temsilcileri ile pazar akşamı gerçekleşen görüşmede ise hükümetin yeni teklifi 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zam şeklinde olmuştu. 

Memur-Sen ise bu teklif için "Müzakereye uygun değil" diyerek daha fazla müzakere süreci talep etmiş, kamu işvereni tarafından herhangi bir tebliğ gelmeyince de eylem kararı alınmıştı. 

Memur-Sen'in talebi neydi?

Memur Sendikaları Konfederasyonu, 24 Temmuz’da ilettiği talebinde, taban aylığa seyyanen 200 lira zam istemiş, bunun yanı sıra, 2020’nin birinci yarısı için yüzde 8, ikinci yarısı için ise yüzde 7 zam talep etmişti. 

2021’in zam talebini yüzde 6+6 şeklinde açıklayan Memur-Sen, birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU