Bilim insanları yumurtadan çıkmamış civcivlerin cinsiyetini belirleme yöntemi geliştirdi

"Embriyoları cinsiyete göre sınıflandırmak için vücut bütünlüğünü bozmadan kullanılabilecek bol miktarda yumurta kaynaklı uçucu bileşik var"

Avrupa'daki yasaklardan önce her yıl 300 milyon erkek civcivin yumurtadan çıkar çıkmaz itlaf edildiği biliniyordu (Pixabay)

Bilim insanları, henüz yumurtadan çıkmamış tavukların cinsiyetini yumurta kabuklarındaki kimyasalları "koklayarak" belirlemek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu gelişme erkek civcivlerin itlaf edildiği acımasız uygulamaya son verebilir.

Dünya genelindeki kuluçkahanelerin çoğu halen civcivleri yumurtadan çıktıktan bir gün sonra cinsiyetlerine göre ayırıyor ve erkek civcivler acımasızca hemen itlaf ediliyor.

Bazı Avrupa ülkeleri erkek civcivlerin itlafını ya halihazırda yasakladı ya da aşamalı olarak kaldırmayı planlıyor.

Ancak aralarında Kaliforniya Üniversitesi'nin Davis kampüsünden araştırmacıların da bulunduğu ekip, yumurtanın cinsiyetinin kuluçka döneminin başlarında belirlenmesi halinde, milyarlarca erkek yumurtanın insancıl bir şekilde devreden çıkarılabileceğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PLoS One adlı akademik dergide yayımlanan yeni çalışma, yumurta kabuklarından yayılan uçucu organik kimyasallara dayanarak yumurtaları kuluçka döneminin başlarında cinsiyetlerine göre ayırmanın mümkün olduğunu gösterdi.

Yeni buluş, gelişmekte olan embriyo tarafından kabuktan dışarı yayılan uçucu organik bileşikleri (VOC) tespit ediyor.

Bilim insanları ilk olarak erkek ve dişi embriyoların yaydığı kimyasallarda tespit edilebilir bir fark olup olmadığını değerlendirdi.

Başlangıçta havadaki organik kimyasalları toplamak ve analiz etmek için bir algılama çipi teknolojisi geliştirdiler.

Daha sonra yumurtaların endüstriyel olarak taşınmasında kullanılan vantuzlar, yumurtaları açmadan havayı "koklayacak" şekilde uyarlandı.

Yumurtaların cinsiyeti daha sonra DNA analiziyle doğrulandı.

Çalışmanın ortak yazarı Tom Turpen yaptığı açıklamada, "Yumurtadan gelen uçucu kimyasallar bulduk. Bunlar yakalayabileceğiniz ve istatistiksel olarak sıralayabileceğiniz kokulardı" dedi.

Bilim insanları yeni teknolojiyi, iki dakikalık örneklemeye dayanarak, kuluçkanın 8. gününde erkek ve dişi embriyoları yüzde 80 doğrulukla tanımlamak için kullanabilir.

Araştırmacılar, izobütil asetat, etil bütirat ve izopropil bütirat dahil olmak üzere yağ asidi esterleri diye bilinen bir uçucu kimyasal sınıfının varlığının cinsiyet farklılıklarını tanımlamayı sağlayabileceğini belirtti.

 

 

Decanal, m-cymene, d-limonene, b-thujene veya tetradecane gibi diğer organik bileşikler de cinsiyet ayırt etme yetenekleri açısından listede yer aldı.

Araştırmacılar çalışmada, "VOC tabanlı yöntemimiz erkek ve dişi embriyoları yüzde 80'den fazla doğrulukla ayırt edebildi" diye yazdı.

Ayrıca, "Embriyoları cinsiyete göre istatistiksel olarak sınıflandırmak için vücut bütünlüğünü bozmadan, kuluçkanın erken dönemlerinde yüksek güvenle kullanılabilecek bol miktarda yumurta kaynaklı VOC var" diye belirttiler.

Araştırmacılar, Kaliforniya Üniversitesi Davis kampüsünde icat edilen donanım platformunun kuluçkahanelere entegre edilebileceğine inanıyor.

Bilim insanları, aynı anda çok sayıda yumurtayı test etmek için hızlı bir vantuz örnekleme yönteminin geliştirilebileceğine işaret ediyor.

Gelecekte, henüz yumurtadan çıkmamış tavukların cinsiyetini belirlemek için rutin kullanılan yumurta işleme makinelerine entegre edilmiş yüksek performanslı kimyasal sensör mikroçipleri geliştirmeyi umuyorlar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU