"Pentagon muhbiri" Teixeira, gizli belgelerle ilgili defalarca uyarı almış

Dava metninde, 21 yaşındaki askerin istihbarat belgelerine dair şahsi notlar tuttuğu belirtildi

FBI'ın baskınıyla aile evinde yakalanan Teixeira, hakkındaki iddialarla ilgili henüz yorum yapmadı (Reuters)

Pentagon belgelerini sızdırmaktan sorumlu tutlan Jack Teixeira'nın, çok gizli ibaresi taşıyan belgelere erişimi nedeniyle üsleri tarafından defalarca uyarıldığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanlığı'na bağlı savcıların davayla ilgili paylaştığı belgelerde, Teixeira'nın üç kez üslerinden uyarı aldığı görüldü.

21 yaşındaki genç, nisanda gözaltına alınmadan önce Massachusetts eyaletindeki Cod Burnu yarımadasında yer alan ABD Hava Ulusal Muhafızları Otis Üssü'nde görev yapıyordu.

Ulusal Muhafızlar, ABD Hava Kuvvetleri'nin yedek bir askeri kuvveti olarak faaliyet gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avukatların paylaştığı belgelere göre üste eylülde yapılan bir iç yazışmada, Teixeira'nın gizli bilgilere sistem üzerinden ulaşarak bunlarla ilgili notlar topladığı ifade edildi. Teixeira'ya gönderilen uyarı yazısında, hiçbir gizli belgeyle ilgili şahsi not almaması gerektiği söylendi.

Ekimdeki bir bilgilendirme notundaysa Teixeira'nın kendisine yapılan uyarıya uymayarak hassas bilgilerin yer aldığı belgelere tekrar erişip not tuttuğu ifade edildi.

Şubattaki yazışmada da Teixeira'nın "asli göreviyle değil istihbarat alanıyla ilgili olan belgeleri” incelediği belirtildi.

Savcılar, Teixeira'nın "bu uyarılara karşı geldiğini, yasadışı eylemlerini gizlemek için daha fazla çaba sarf ettiğini ve çevrimiçi ortamdan bilgileri paylaşmaya devam ettiğini” savundu. 

Dava metninde ayrıca Teixeira'nın bilgileri sızdırdığı çevrimiçi platformda, başka ülkelerin IP adreslerine sahip kullanıcıların da yer aldığına dikkat çekilirken, bu kişilerin kimlikleri veya söz konusu adreslerin hangi ülkelere ait olduğu paylaşılmadı.

Teixeira, istihbarat ve savunma bilgilerini sızdırmak suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Genç askerin duruşması cuma günü devam edecek.
 


Belgeler nasıl sızdırıldı?

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat'in incelemesine göre ilk olarak "Thug Shaker Central" isimli sohbet odasında paylaşılan belgeler, daha sonra buradan Discord'daki "WowMao" isimli bir odaya taşındı. Belgeler, bu odada paylaşılmasının ardından hızlı şekilde diğer sosyal medya platformlarına da yayıldı.

Burada belgeleri "O.G" kullanıcı adına sahip bir kişinin sızdırdığı belirlendi. ABD istihbaratı, bu kişinin Teixeira olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.


Independent Türkçe, Guardian, NBC News

DAHA FAZLA HABER OKU