Pentagon belgeleri: "ABD, Ukrayna'nın Moskova'ya saldırı planını engelledi"

Zelenski'nin danışmanı iddiaları reddederken, Ukrayna askeri istihbaratının Wagner'in Mali'deki savaşçılarını hedef aldığı da ileri sürüldü

Rusya, Ukrayna askeri istihbaratının başındaki Budanov hakkında geçen hafta tutuklama kararı da çıkarmıştı (AP)

Sızdırılan Pentagon belgelerinde, Ukrayna'nın Rusya'nın başkenti Moskova'ya düzenlemeyi planladığı bir saldırının ABD tarafından engellendiği ortaya çıktı. 

Belgeleri inceleyen ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) haberinde, Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kirilo Budanov'un, savaşın yıldönümünde 24 Şubat'ta Rusya'ya kapsamlı saldırılar düzenlenmesini emrettiği iddia edildi.

Buna göre Washington'dan yetkililer, ülkenin askeri istihbarat servisi Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü'ndeki (HUR) yetkililerle görüştü ve saldırıları engelledi. 

CIA'in 22 Şubat'ta ajanlarıyla paylaştığı gizli notta, "HUR'nin Washington'ın talebi üzerine saldırı düzenlemekten vazgeçtiği" öne sürüldü.

Haberde ABD adına görüşmeleri kimlerin yaptığına ya da Ukrayna'nın operasyonları durdurma talebini neden kabul ettiğine dair bilgi paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan CIA'in notunda, Ukrayna'nın iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) aynı tarihte Moskova'ya saldırı düzenlemeyi planladığı da savunuldu. Notta, SBU'nun bu plandan açıkça vazgeçtiğini gösteren bir işaret görülmediği belirtilirken, Moskova'ya doğrudan herhangi bir saldırı düzenlenmedi.

HUR, yabancı ülkelerdeki askeri casusluk faaliyetlerini yürütürken, SBU doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye bağlı çalışıyor ve özel operasyonlar gerçekleştiriyor.

Belgelerde, HUR'nin Rusya'nın Krasnodar Krayı'nda Karadeniz kıyısında yer alan liman kenti Novorossisk'e dinamitle saldırı düzenlemeyi planladığı da bildirildi.

28 Şubat'ta da Moskova semalarında drone'ların görülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır kontrollerinin ve hava sahası denetimlerinin artırılmasını emretmişti.

Drone'lardan biri Krasnodar Krayı'nda yer alan Tuapse şehrindeki petrol rafinerisine saldırı düzenlemişti. Kremlin saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutarken, Kiev yönetimi iddiaları reddetmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, aralıkta da Ukrayna ordusuna ait drone'ların Moskova'nın yaklaşık 200 kilometre güneydoğusundaki Ryazan bölgesinde yer alan Dyagilevo ve Volga Nehri'nin kuzeyindeki Saratov bölgesinde bulunan Engels askeri havalimanına saldırı düzenlediğini bildirmişti. 

Ukrayna'nın sınırdan uzak Rus kentlerine saldırıları Kremlin kanadında endişe yaratırken, Kiev yönetiminin askeri istihbarat başkanı Budanov, saldırıları üstlenmemişti.
 


Bunlara ek olarak Budanov'un Rus paralı asker şirketi Wagner'in Mali'deki savaşçılarına saldırı düzenlemeyi planladığı da öne sürüldü. 

ABD'nin istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Ajansı'a (NSA) ait belgelerde, HUR'nin Kiev yönetiminden saldırı için onay alıp almadığının bilinmediği ifade edildi. Saldırının ne zaman planlandığına dairse bilgi paylaşılmadı. 

Ayrıca Budanov'un ABD istihbaratı tarafından dinlendiği de öne sürüldü. WP, Budanov'un dinlendiğinden haberdar olabileceğini belirterek, kendisiyle önceden yaptıkları söyleşilerde arka planda müzik ya da statik sesler olduğuna dikkat çekildi. 

Washington ve Budanov, WP'nin yorum taleplerine yanıt vermedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak ise iddiaları yalanlayarak, şunları söyledi: 

Böyle haberler tek bir yıkıcı amaca hizmet ediyor: Batı kamuoyunu, Ukrayna sanki yetişkinlerin ciddi silahlar vermeye güvenemediği, tehlikel, dengesiz, çocuksu ve fevri bir ülkeymiş algısı yaratmak. Bunun kasti olarak yapılıp yapılmadığı da ayrı bir soru.


Independent Türkçe, Washington Post, Telegraph 

DAHA FAZLA HABER OKU