Avusturya'da bir trenin hoparlörlerinden Hitler'in konuşması yayımlandı

Bazı yolcular trenin kaçırıldığı endişesiyle panik yaptı

Avusturya'da Nazi propagandası yapmak 1947'de çıkarılan bir yasayla suç olarak kabul edilmişti (AFP)

Avusturya'nın Bregenz kentinden Viyana'ya giden bir trende, Adolf Hitler'in konuşmalarından biri trenin ses sisteminden defalarca kez yolculara dinletildi.

Trendeki birkaç yolcu, tren hoparlörlerinden Hitler'in konuşmasının yanı sıra "Heil Hitler" ve "Sieg heil" gibi bazı Nazi sloganlarının da duyulduğunu söyledi.

Aynı trende yolculuk eden Viyana Hahamı Schlomo Hofmeister, Hitler'in konuşmasının yayımlanması ve bir türlü durdurulmamasının kendisini şok ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN'e konuşan din adamı, "Viyana'ya varmadan 25 dakika önce, garip bir müzik, parça parça konuşmalar ve kahkalar duyulduktan sonra aniden Hitler'in konuşması başladı. Her seferinde daha yüksek sesle devam etti" ifadelerini kullandı.

İlk olarak olayın bir hata olduğunu düşündüğünü, ardından kötü bir şaka olduğu fikrine kapıldığını söyleyen Hofmeister, kısa bir süre sonra ise sadece ses sisteminin değil tüm trenin kaçırılmış olabileceğini düşünerek huzursuzluğa kapıldığını belirtti.

Yahudi din adamı trendeki bazı yolcuların paniklediğini bazılarınınsa mahcubiyetle gülümsediğini ifade etti.

Avusturya polisi olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kamera görüntülerinden kimlikleri tespit edilen iki kişinin arandığını açıkladı. 

Avusturya kamu yayımcısı ORF, şüphelilerin tren görevlisi değil yolcu olduklarını bildirdi.


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU