Refakatçisiz göçmen çocuk, ABD'de bakanlık gözetimindeyken öldü

Çocuğun nasıl veya ne zaman öldüğüne dair ayrıntı verilmedi

(Denis Poroy/AP)

Cuma günü Beyaz Saray, refakatçisi olmayan göçmen bir çocuğun ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Department of Health and Human Services/HHS) gözetimindeyken öldüğünü doğruladı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre basın toplantısında ABD yönetiminin "bu trajik kaybın farkında olduğunu" ve ABD Başkanı Joe Biden'ın bu konuda bilgilendirildiğini söyledi.

Jean-Pierre, "10 Mayıs'ta tıbbi soruşturma açıldı" dedi.

NBC News'a göre HHS de yaptığı açıklamada "bu trajik kayıptan derin üzüntü duyduklarını ve kalplerinin, iletişim halinde oldukları aileyle birlikte olduğunu" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamasında, nasıl ve nerede öldüğü de dahil çocuk hakkında daha fazla ayrıntı vermeyen HHS, bakanlığın adli tıp soruşturması yürüteceğini belirtti.

HHS'nin bir birimi olan Sığınmacı Yeniden İskan Ofisi (Office of Refugee Resettlement/ORR) gizlilik ve güvenlik nedenleriyle, bakımları altındaki çocukların vakalarına ilişkin diğer bilgileri paylaşamıyor.

Ancak Honduras Dışişleri Bakanı Eduardo Reina attığı bir tweet'le ölen kişinin, Florida'daki bir barınaktayken 17 yaşında hayatını kaybeden, reşit olmayan Honduraslı bir çocuk olduğunu açıkladı.

The Independent, yorum için HHS'yle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Bu trajik ölüm, Kovid-19 pandemisi sırasında yetkililerin göçmenleri sağlık nedenleriyle geri çevirmesine imkan sağlayan ve pandemi döneminden kalma bir politika olan 42 sayılı kanunun sona ermesi nedeniyle,  ABD'nin güney sınırındaki sığınmacı akınına uyum sağlamaya çalıştığı bir dönemde meydana geldi.

Geçen hafta yüz binlerce kişi ABD'ye geçme umuduyla ABD sınırına gitti. Bu akın El Paso ve Teksas'taki Brownsville gibi sınırdaki şehir ve kasabaları da zorluyor.

ORR, yasal vasisi olmadan sınıra gelen göçmen çocukların barınmasından ve bakımından sorumlu. Federal yasalara göre, sınır yetkililerinin refakatçisi bulunmayan reşit olmayan kişileri 72 saat içinde ORR'ye transfer etmesi gerekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU