Tuncay Özkan: Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik 'dark web' planlarını ihbar eden, İletişim Başkanlığı personeliydi

CHP'li Özkan, Kılıçdaroğlu'nun ses ve görüntüsünün değiştirilerek terör örgütleriyle iltisaklıymış gibi gösterecek provokatif planların, İletişim Başkanlığı'nda çalışan kişilerce ihbar edildiğini söyledi

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, 14 Mayıs seçimleri için İzmir, birinci bölge ikinci sıra milletvekili adayı/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Türkiye Cumhuriyeti, tarihinin en kritik seçimlerinden birine 3 gün kadar yaklaşmışken, gündem de 1994 yapımı Speed filmi gibi. 

Tüm ülke, o asla yavaşlayamayan otobüsün içerisinde. Yol, hiç beklenmedik siyasi krizlerle dolu. 

Herkes davul gibi gergin, akıbetinin ne olacağı kestirilemeyen otobüste son hız devam ediyor. 

Gerginliğin tek sebebi, Türkiye'nin nasıl bir 15 Mayıs'a uyanacağı konusundaki belirsizlik değil. 

Son dönemde görülen saldırılarla birlikte seçim güvenliği nasıl sağlanacak, oy sayımı sağlıklı yürütülecek mi, provokasyon olacak mı, 2019 İstanbul seçimlerinde olduğu gibi seçim tekrarı olur mu gibi sorular da davul gibi gerilen sinirlerin bir diğer nedeni. 

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrası alınan "İstanbul seçimleri tekrar edilecek" gibi bir kararı bu seçimde beklemediklerini söyledi. 

"Ayıp etmiş olurlar" diyen Özkan, "Halkın iradesi daha da güçlenerek geliyor. Hak neyse, adalet neyse, sandıktan namusluca çıkmak, bu milletin vicdanına, egemenliğine, takdirine saygılı olmak" dedi Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada. 

Paralel seçim modülü ve dark web manipülasyonları

Özkan'a yönelttiğimiz sorulardan biri de CHP kanadının dile getirdiği iki iddia. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan biri CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in "İçişleri Bakanlığı'nda paralel bir yapı kuruldu" açıklaması. 

2 Mayıs'ta konuşan Erkek, İçişleri Bakanlığı'nda bir "seçim takip modülünün" kuruluğunu, valilik ve kaymakamlıklara sandık sonuç tutanaklarını takip eden bir ekibin kurulması için talimat gönderildiğini söylemişti. Yasaya göre seçim sonuçları takibinde yalnızca seçim kurullarının olduğunu ve söz konusu "modülün" yasaya aykırı olduğunu hatırlatmıştı. 

Aynı dönemde ortaya atılan diğer iddia ise Tuncay Özkan'dan gelmişti. 

Özkan'ın iddiasına göre de iktidar kanadı, yurtdışından getirilen bir ekiple bazı "sesleri ve görüntüleri birleştirecekti". 

Tuncay Özkan, verdiği röportajlarda İletişim Başkanlığı'na bağlı bu ekibin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sesini ve görüntüsü ile oynayacağını, FETÖ ve PKK ile bağlantılıymış gibi göstereceklerini söylemişti. 

"Ayıplarına yeni ayıplar ekleme çalışması"

Bu iddiaların detaylarını konuştuğumuz CHP Genel Başkan Başdanışmanı, öncelikle her iki iddianın da birbirinden farklı olduğunu söylüyor. 

"Biri erken uyarı sistemi gibi ve müdahaleyi gerektiren İçişleri Bakanlığındaki paralel yapılanma" diyen Özkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "15 Temmuz onların fiili darbe girişimiydi. 14 Mayıs, Batı'nın siyasi darbe girişimidir, bu kadar açık ve nettir" açıklamasını hatırlattı. 
 

Tuncay Özkan
CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan​​​​​​​, Independent Türkçe'ye konuştu.


"İçişleri Bakanı biliyorsunuz, seçim sonuçlarını darbe olarak karşılayacağını söylemişti" diyen Tuncay Özkan, şöyle devam etti: 
 

Bu ayıplarına yeni ayıplar ekleme çalışması. Biz bu yüzden İçişleri Bakanı'nın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın geçmiş sistemde olduğu gibi istifa etmeleri gerektiğini düşünüyorduk, çünkü müdahale edebilecek gücü var. O zaman bize "hayır" demişlerdi, şimdi müdahale gücü olduğu ortaya çıktı. 

YSK dururken paralel yapılanmanın ne anlamı var? Bunu hangi amaçla yapıyorsun? Bu kafa FETÖ'cü kafa işte. Bu kafanın sonunu biz gördük. İçişleri Bakanı çok tehlikeli bir şey yaptı. Sonuçları bana göndereceksin diye, Yüksek Seçim Kuruluna, ilçe seçim kurullarına (yazı) göndermek… Bu iyice aymazlık. 


"İletişim Başkanlığı'nda çalışan kişiler, bizzat Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüler"

CHP İzmir Milletvekili Özkan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da 2 Mayıs'ta Twitter hesabından paylaştığı "dark web" iddialarının nasıl başladığını da anlattı. 
 


Özkan'ın açıklamasına göre, bazı ses ve görüntülerle oynanacağını ihbarını veren İletişim Başkanlığı'ndan görevli personeldi. 

Söz konusu personelin direkt Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü söyleyen Özkan, "Böyle bir şeyin yapıldığını, bunun demokrasiye, insan haklarına, hukuka aykırı bir şey olduğunu ilettiler" dedi. 

"Vicdanen rahat olmadıkları için gelip anlattılar. Elimizde bir isim listesi de var" diyen Tuncay Özkan'a göre bu manipülasyonu yapacak kişilere ödeme Bitcoin ile yapıldı. 

Ne kadarlık bir ödeme yapıldığını ise bilmediğini söyleyen Özkan, paranın yurtdışında yerleşik uluslararası ajanslara aktarıldığını yineledi. 

"Yapay zekayla üretilen bir büyük yalan" diyen Özkan, CHP kanadının nasıl bir önlem aldığını ise şöyle açıkladı: 
 

Elbette bu duyulunca arkadaşlarımız, harekete geçtiler. Bu yapılan işlemin sahteliğini ortaya çıkaracak programlar var, satılıyor dünyada. Onlardan hemen satın alma işlemi gerçekleştirdik. Şu anda bizde mevcut.  Böyle bir uygulama olursa hemen bu programlarla deşifre edeceğiz. Yarım saat içerisinde bütün dünyaya bunun yalan olduğunu söylemiş olacağız. 


İş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olan Cambridge Analytica ile ilgili skandal, 2018'da patlak vermişti. 90 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığı, 2016 ABD seçimlerinde oy verecekler üzerinde algı yaratıldığı ortaya çıkmıştı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU