Fosil yakıtın faturası: Yılda 7 bin 500 prematüre bebeğin ölümüne yol açıyor

Sebep olduğu farklı sağlık sorunlarının maliyetiyse 77 milyar dolar

EPA, fosil yakıt üretimindeki salımları sınırlandıracak bir tasarı üzerinde çalışıyor (AP)

Fosil yakıt üretiminin ABD'de her yıl 7 bin 500 prematüre bebeğin ölümüne yol açtığı tespit edildi.

Environmental Research: Health adlı bilimsel dergide pazartesi günü yayımlanan çalışmada, fosil yakıt üretiminin ABD'de yol açtığı sağlık sorunlarının yıllık 77 milyar dolara mal olduğu belirtildi.

Boston Üniversitesi'nden araştırmanın başyazarı Jonathan Buonocore ve ekibi, çalışmada petrol ve doğalgaz üretiminde ortaya çıkan partikül madde PM2.5, ozon ve azot oksit seviyelerini karşılaştırarak, bunların ABD'deki hava kirliliği ve sağlık sorunları üzerindeki etkisini inceledi. 

Araştırmada, söz konusu maddelerin kalp ve solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra doğuştan gelen hastalıklara ve prematüre ölümlere neden olduğuna dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre doğalgaz ve petrol üretiminden kaynaklanan salımların 7 bin 500 prematüre bebeğin ölümüne, 410 bin astım atağına ve 2 bin 200 çocukta astıma neden olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca söz konusu salımların kalp krizi ve hamilelik döneminde gözlemlenen birtakım sağlık sorunlarına yol açtığı da belirtildi.

Araştırmacılar, en fazla sağlık sorununun ülkede büyük fosil yakıt üretim tesislerine ev sahipliği yapan Teksas, Louisiana, Oklahoma ve Pensilvanya gibi eyaletlerde gözlemlendiğini ifade etti. 

Ancak buralarda meydana gelen hava kirliliğinin, eyalet sınırlarını geçerek Şikago, New York, Boston ve Philadelphia gibi şehirleri de olumsuz etkilediğine işaret edildi.

Buonocore, kömür bazlı olmadığından doğalgazın petrole kıyasla sağlığa daha az zararlı olduğunu da söyledi.
 


Bilim insanları, çalışmalarında 2016'ya ait verileri kullandı. Buonocore, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) en son 2016'da bütünlüklü veri topladığını belirterek, mevcut durumun çok daha kötü olabileceğini vurguladı. 

EPA'nın verilerine göre 2016'da ABD'de 77,5 milyar metreküp doğalgaz üretilirken, 2022'de bu sayı 119 milyar metreküpe yükseldi.


Independent Türkçe, Gizmodo, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU