Sinema bileti tartışmasında son söz Kültür Bakanlığı'nın: Hasılat eşit bölüşülsün

Sinema salonu işletmecilerinin yapımcıların payını kısıp, biletleri mısır ve içecek promosyonları üzerinden yüksek fiyata sattığı iddialarının ardından Kültür Bakanı açıklama yaptı: Hasılat, vergiler çıktıktan sonra eşit bölüştürülecek

Oyuncular Cem Yılmaz (solda) ve Şahan Gökbakar, Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (ortada) ile bir araya geldi. Fotoğraf: Twitter/@MehmetErsoyTR

Mars Sinemaları ile Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Şahan Gökbakar gibi oyuncuların yanı sıra film yapımcılarının da dahil olduğu “bilet” tartışmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk açıklama geldi. 

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Nuri Ersoy, sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve desteklenmesine ilişkin kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulan şekliyle yasalaşması halinde sinemada bilet tartışması kalmayacağını söyledi.

Bu sektöre ilişkin 14 yıldır çıkmayan bir yasa olduğunu hatırlatan Ersoy, şunları söyledi: 

"Geçmiş yıllardan beri gelen hasılat paylaşımı üzerine kurulu bir sistem var. Burada en önemli konu şeffaflık. Hasılatın şeffaf, kimsenin kafasında şüphe uyandırmayacak şekilde tespiti, tescillenmesi gerekiyor. Bununla ilgili bir yazılımı devreye sokuyoruz. Bu yazılım e-biletten tutun da hasılatın yapımcılar tarafından anlık görülebileceği bir uygulama. Herkes kendi filmiyle ilgili salondaki anlık seyirci sayılarını, hasılat gelirlerini detaylı şekilde anlık kendilerinin görüp kayıt altına alabilecekleri bir sistem ama sadece kendi filmiyle ilgili sınırlı olacak."

“Hasılat, vergiler çıktıktan sonra eşit bölüştürülecek” 

Ersoy, promosyon bilet, biletin yanına verilen promosyon yiyecek ve içeceklere ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: 

"Promosyonlar için de bazı eşit olmayan uygulamalar yapılmaya başlanmış. Bununla ilgili de bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Sonuçta bunun eşit sağlanması gerekiyor. Bu, Mecliste tartışılacak. Biz kendi önerilerimizi gönderdik. Mecliste kabul görürse geçecek. Özünde herkes mutlu olacak. Hasılat payı, vergiler çıktıktan sonra kalan eşit şekilde olacak. Bu yasa bizim önerdiğimiz şekilde geçerse bilet tartışması kalmayacak."

“Devlet de bu olayın paydaşı” 

Yalnızca sanatçılar ve sinema salonlarının değil, devletin de bu olayın bir paydaşı olduğuna işaret eden Ersoy, şöyle devam etti:

"Rüsum da çok önemli bir konu. Rüsum gelirleriyle gelişmekte olan sinema sektörü yapımcıları, sanatçıları desteklenmekte. O açıdan bu da hayati önemde. Hepimiz açısından bu şeffaflığın, güvenilirliğin sağlanması gerekiyor. Bu sorun yazılımla çözülür, bir sıkıntı kalmaz hatta kayıt dışında olan bazı bilet gelirleri var. Özellikle Anadolu'da rastlayabildiğimiz bir konu. Bu sistemle birlikte onları da kontrol altına almış olacağız. 
Kısa süre içinde kayıt dışılık tamamen kalkar diye düşünüyoruz. Uzun yıllardır tartışma konusu olan vergiler çıktıktan sonra biletteki hasılatın eşit paylaşımı dediğimiz, adı konulmamış ama yıllardır uygulanan etik kurallar, uygulamalar var. Artık uygulama halini almış. Biz bunları bu yasayla birlikte adının konmasını ve resmileşmesini istiyoruz."

Cinemapink’ten sinemacılara çağrı: İstediklerini vermeye hazırız

Mars Sinemaları’na yönelik “biletleri haksız yere yüksek fiyata satıyor” iddiaların ardından 350’ye yakın sinem salonuyla pazarın diğer büyük oyuncuları Cinemapink ve Avşar Sinemaları yöneticileri, Hürriyet’ten Ceyhun Kuburlu’ya konuştu. 

Sinema izleyicisinin yoğun olduğu bir döneme girildiğine dikkat çeken Cinemapink Genel Müdürü Selim Yavuzoğlu, "Mars pazarın yüzde 44'üne sahip. Geride yüzde 56 var. Birçok sinema işletmecisi ile görüşüyoruz. Buradan Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar ve Yılmaz Erdoğan'a çağrıda bulunuyorum. Ne istiyorlarsa vermeye hazırız. Gelin filmler gösterime girsin. İzleyiciyi cezalandırmayalım. Sinema salonlarını gece geç saatlere kadar çalıştırmaya hazırız" dedi.

“Beyaz perde yabancı filmlerin egemenliğine girer” 

Avşar Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Avşar ise kurumunun buna benzer bir sorunu hiç yaşamadığını belirterek “Yapımcının hakkı ne ise biz bunu karşılıyoruz” dedi ve ekledi: 

“Bu anlaşmazlığın odak noktası ne ise bunu dışarı çıkarıp, diğerleri ile yürümekte fayda var. Bunun için de yapımcının cesaretli olup, diğer sinemalarla yola devam etmesi daha doğru. Eğer bu cesareti gösterebilirsek sektör olarak, sonunda Türk sineması kazanacaktır. Bugün beklenen filmler gösterime girmediği için sinema salonlarında kesilen bilet sayısı düştü. Eğer bu filmler gösterime girmez ise 75 milyon adetlik hedef tutmaz. Hatta yıl sonunda sektör 50 milyon adetlik hedefin bile altında kalabilir. Böyle olunca da beyaz perde eskiden olduğu gibi yabancı filmlerin egemenliği altına girer.” 

Tartışma nasıl başladı?

Yılmaz Erdoğan’ın 1 Ocak 2019’da beyazperdeye gelmesi beklenen “Organize İşler 2” filminin gösterimi ertelemesinin ardından sinema yapımcıları ve sinema salonu işletmecileri arasında bir anlaşmazlık olduğu ortaya çıktı. 

2001 yılında kurulan ve iki yıl önce 800 milyon dolara Güney Koreli bir şirkete satılan Mars Cinema Group’un Kurumsal İlişkiler ve Uyum Direktörü Aslı Irmak Acar’ın Cengiz Semercioğlu’na verdiği röportaj, tartışmaların büyüdüğü nokta oldu. 

Acar’ın “Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmazlar çıkar, onlar film çekmezse çekeni bulacağız açıklaması” ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın sert açıklamalarına neden oldu. 

Twitter’dan açıklama yapan Yılmaz “Hayatımda ilk defa gördüğüm bu hanım yeni Cem Yılmaz’lar çıkaracakmış! Yavaş çıkarsın. Hanımefendi hadi bırak Cem Yılmaz çıkarmayı da tüm Türkiye de sinema biletini 15 lira yapmayı teklif ediyorum 40 liraya bilet satmak yok varmısın ? Yoksun tabi... İyi çıkarmalar Cengiz’i geçiyorum” ifadelerini kullandı. 

Yılmaz’a destek Şahan Gökbakar’dan geldi. Recep İvedik filmlerinin başrolü Gökbakar Instagram’dan yaptığı açıklamada “Kore’den uçağa bindirmişler geliyormuş. Yeni Cem Yılmaz çıkartması. Mısır sever bir hanım ile Cengiz’in boş salonda kova kova mısır yiyip sohbet etmeleri manidar olmuş! Zira bu gidişle yeni Cemler, yeni Yılmazlar çıkana kadar anca boş salonlarda sadece mısır yenip sohbet edilecek gibi duruyor” dedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU