Eski ABD Dışişleri Bakanı Kissinger: Ukrayna'da barış müzakereleri bu yıl başlayabilir

99 yaşındaki eski diplomat, Çin'in müzakereler dahil olmasının önemini vurguladı

Henry Kissinger 1973 ile 1977 arasında ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Ukrayna'daki savaşın bir dönüm noktasına doğru yaklaştığını ve barış görüşmelerinin yıl içinde başlayabileceğini söyledi.

CBS'e bir röportaj veren 99 yaşındaki eski diplomat, "Çin müzakerelere girdi. Bence, bu yılın sonunda müzakere sürecini ve hatta müzakerelerin kendisini konuşuyor olacağız" diye konuştu.

Kissinger daha önce Ukrayna'nın barış için Kırım'daki hak iddiasından vazgeçmesi ve Donetsk ve Luhansk içinse özerklik vermesi gerektiğini söyleyerek tepki çekmişti. Eski diplomat, daha sonraki açıklamalarında bu bölgelerin olası müzakerelerin zeminini oluşturacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin yönetimi şubatta Ukrayna savaşıyla ilgili siyasi çözüm önerilerini içeren 12 maddelik bir taslak yayınlamış ve Moskova'yla Kiev arasında arabuluculuk pozisyonuna hazır olduğunu ortaya koymuştu.

Pekin'in olanı ABD ve AB tarafından reddedilmiş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Çin'in planındaki bazı noktaların Moskova'nın pozisyonuyla uyumlu olduğunu belirtmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, Rusya'ya herhangi bir taviz vermeyecekleri yönünde bir açıklama yapmıştı.

Kissinger: Putin ve Şi telefonlarıma çıkar

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, CBS'ten Ted Kopel'in, "Yardımcılarınızdan biri telefonu kaldırıp Pekin'i arasa ve 'Kissinger, Başkan Şi'yle görüşmek istiyor dese, telefonu açar mı?" şeklindeki sorusuna da yanıt verdi.

Kissinger, "Evet, telefonuma çıkma ihtimali var" dedi. ABD'li diplomat araması durumunda muhtemelen Putin'in de telefonlarına çıkacağını belirtti.

Röportajda Kissinger'ın duymakta zorlandığı, bir gözünün görmediği ve birden fazla kalp ameliyatı geçirdiği belirtilirken, buna karşın 99 yaşındaki diplomatın günde 15 saat çalıştığı ve küresel gelişmelere hakim olduğu vurgulandı.


Independent Türkçe, CBS, RT

DAHA FAZLA HABER OKU