Eski ABD Başkanı Clinton: Putin'in Ukrayna'ya saldıracağını 2011'de anlamıştık

"An meselesi olduğunu biliyordum"

Clinton, 1993-2001'de ABD'nin 42. başkanı olarak görev yapmıştı (Reuters) 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağını 2011'de bildiklerini söyledi. 

Clinton, New York şehrindeki Yahudi kültür ve toplum merkezi 92nd Street Y'da perşembe günü yaptığı konuşmada, 2011 Davos Dünya Ekonomi Forumu'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le arasında geçen bir diyaloğu anlattı.

76 yaşındaki eski lider, Putin'in Ukrayna, Belarus ve Kazakistan'ın toprak bütünlüğünü güvence altına alan 1994 tarihli Budapeşte Memorandumu'nu desteklemediğini söylediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşmaya uygun olarak bu güvence kapsamında Ukrayna, Belarus ve Kazakistan, Sovyetler Birliği'nden kalan nükleer cephanelerini Rusya'ya vermişti. 

Memorandumda, dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, ABD Başkanı Bill Clinton ve Birleşik Krallık Başbakanı John Major'ın da imzaları yer alıyor.

Clinton, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Putin bana 2011'de, Kırım'ı almadan 3 yıl önce, Boris Yeltsin'le yaptığım ve nükleer silahlarından vazgeçmeleri halinde Ukrayna'nın topraklarına saygı göstereceklerini temin ettikleri anlaşmaya katılmadığını söyledi. Kendisi bana, 'Boris'in sizinle, John Major'la ve NATO'yla birlikte hareket etmeyi kabul ettiğini biliyorum ama bunu Duma'dan asla geçiremedi. Bizim de radikal milliyetçilerimiz var. Buna katılmıyorum ve desteklemiyorum. Anlaşma beni bağlamıyor' dedi.

Eski ABD lideri, "O günden itibaren savaş sadece bir an meselesi olduğunu biliyordum" diye ekledi.

Putin, Yeltsin'in 1999'da istifa etmesinin ardından vekaleten devlet başkanlığı görevini üstlenmiş, daha sonra yapılan seçimleri kazanarak 2000'de ülkenin lideri olmuştu.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Putin, Ukrayna'da aynı yıl gerçekleşen Onur Devrimi'yle Kiev yönetiminin değiştiğini, bu nedenle de Budapeşte Memorandumu'nun geçerliliğini yitirdiğini savunmuştu. Söz konusu devrimde Ukrayna'nın Kremlin destekli devlet başkanı Viktor Yanukoviç görevden alınmıştı. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, Clinton'ın bahsettiği konuşmanın, Putin'in aslında bu olaylardan çok daha önce memorandumu tanımamaya karar verdiğini gösterdiği yazıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Ukrayna Pravdası

DAHA FAZLA HABER OKU