Yurtdışına kayıtlı seçmenler sandık başında: Prosedür nasıl işliyor, sandıklarda kimler bulunuyor, en fazla bilinen yanlışlar neler?

Yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşları 14 Mayıs seçimleri için oy kullanmaya başladı. Yurtdışı seçmenlerin oy kullanım süreciyle ilgili merak edilenleri Avukat Muhammed Fatih Toprak Independent Türkçe için cevapladı

Fotoğraf: AA

Türkiye, 14 Mayısseçimleri için sandığa gitmeye hazırlanıyor. 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için, yurt dışında yaşayan seçmenler sandık başına gitmeye başladı.

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 73 ülke ve 156 yerdeki yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu.

Peki, hangi ülkede ne zamana kadar oy kullanılabilecek?

Prosedür nasıl işliyor, sandıklarda kimler bulunuyor?

Yurt dışı seçmende en fazla bilinen yanlışlar neler?

Yurt dışı oy kullanım süreciyle ilgili merak edilenleri Independent Türkçe için AK Parti Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı, Adıyaman Milletvekili Avukat Muhammed Fatih Toprak ile konuştuk.
 

Muhammed Fatih Toprak3.jpg
AK Parti Yurt Dışı SKM Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Avukat Muhammed Fatih Toprak

 

Yurt dışı seçmen ve sandık sayısı ne kadar?

Yurt dışında seçimin ilk günü olan 27 Nisan'da temsilciliklerimizde toplamda 44.059 vatandaşımızın oy kullandığı bilgisi alındı.

2018 seçimlerine kıyaslayacak olursak bu seçimde ilk gün Almanya'da yüzde 54,50, Fransa'da yüzde 53,62 ve Avusturya'da yüzde 40,52 katılım artışı oldu.

Bu yüz güldüren gelişme hem vatandaşımızın teveccühünü ispatlamakta hem de çalışmalarımızın sahadaki meyvesi olarak bu seçimde sandığa katılımın geçen seçimden de yüksek olacağı beklentimizi haklı çıkarıyor.

Yurt dışında kaydı bulunan toplamda 3 milyon 416 bin 98 kayıtlı seçmen 5 bin 30 sandıkta oy kullanacaktır.


Yurt dışı seçmenin en fazla en az olduğu ülkeler hangileri?

YSK verilerine göre, yurt dışı seçmen sayısı açısından ilk sırada 1 milyon 501 bin 152 seçmenle Almanya, onu takiben 397 bin 86 seçmenle Fransa, akabinde 286 bin 753 seçmenle Hollanda geliyor.

Seçmen sayısının en düşük olduğu ülkelerse 581 seçmenle Brezilya, 584 seçmenle Nijerya ve üçüncü sırada 642 ile Slovak Cumhuriyeti'dir.


Yurt dışı seçmende en fazla bilinen yanlışlar neler?

Türkiye'de yurt dışı seçmene dair en yaygın yanlış bilgi, seçmenlerin çoğunlukla iş gücü göçü kapsamında giderek Avrupa ülkelerine yerleşen ve şu anda emekli olan ileri yaş grubundan oluştuğudur.

Oysa bizler bugün, birinci nesil olarak adlandırdığımız bu insanların sadece 150 bin kadar olduğunu bilmekteyiz.

Yurt dışındaki seçmen kitlesi artık çok büyük çoğunlukla Türkiye'den giden değil, yaşadığı ülkede doğup büyümüş insanlardan oluşmakta ve çok daha çeşitli ve genç bir insan grubuna tekabül etmektedir.

Bu seçimlerde ilk kez oy kullanacak kişi sayısı 277 bin 646'dır. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalınması durumunda bu sayıya 2 bin 435 kişi daha eklenecektir.

Diğer yandan yurt dışında yaşayan Türkler sanılanın aksine, kendilerine seçim hakkı tanınmasını son on yılda değil, 1980'li yıllardan bu yana talep eden bir gruptur.

Fakat bu talepleri partimiz iktidara gelene kadar hiçbir dönemde ciddiye alınmamıştır. AK Parti gerekli alt yapıyı ve mevzuatı sağladıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yönlendirmesi ile 2014'ten itibaren yurt dışı insanımıza ülke geleceğini birlikte tayin etme imkanını sunmuştur.

Şimdiye kadar yurt dışından katılım sağlanan 4 seçim ile 1 referandumun sonuçlarını ve Partimizin başarısını hazmedemeyenler, yurt dışında oy kullanma hakkından istifade edilen bu uygulamayı reddetmekte, yurt dışında yaşayan Türklerin seçime iştirakini eleştirmektedir.

Oysa dünya üzerinde birçok ülke, buna Almanya Fransa Hollanda gibi Avrupa'nın en büyük ülkeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına bu hakkı kiminde mektupla kiminde elektronik ortam veya sandık usulünde on yıllardır sunmaktadır. 

Ayrıca, Almanya ve Avusturya gibi, çifte vatandaşlık rejimine izin vermeyen ülkelerdeki T.C. vatandaşları, bu ülkelerin kendi seçimlerine hukuki olarak iştirak edememektedir.

O nedenle Türkiye'de, yurt dışı insanımızın seçim davranışlarının yaşadıkları ülkelerle sınırlı kalmasını isteyenler, tamamen siyasi motivasyonla, böyle açık bir gerçeğe gözlerini kapamakta ve yanlış bilgi ve algı yaymaya çabalamaktadır.
 

aa1.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yurt dışı seçmen için hangi hazırlıklar yapıldı? AK Parti'nin seçim kampanya çalışmaları neler?

Bizler yurt dışı seçim koordinasyon merkezlerimizi bu yıl oy kullanılabilecek 73 ülkenin 177 bölgesinde 750 kadar şubemizin iş birliğiyle ve 10 binden fazla yüksek motivasyonlu gönüllümüzün iştirakiyle seçimlerden çok daha önce kurduk.

Bu merkezler yurt dışı seçmen kütüğü sorgulamalarında yurt dışı insanımıza yardımcı olduğu gibi, adres beyanı ve değiştirme işlemlerinde de etkin rol oynamıştır.

Öyle ki 3 haftada 200 bin adres beyanı bizzat bu merkezlerimiz yardımıyla gerçekleşmiştir.

Ayrıca, insanımızın seçime yönelik sorularını alarak Türkiye'de YSK, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı gibi muhatap kurumlara iletmiş, iyileştirmeler ve yeni kararlar alınmasına katkıda bulunmuştur.

Medya ve tanıtım kollarımız sık sorulan sorulara sağlıklı bilgi veren cevapları sosyal medya görselleri ve video formatında yaygınlaştırarak halkımızı aydınlatmıştır.

Kadın kollarımız 4 haftada 500 binden fazla kişiye ev ziyaretleri kapsamında ulaşmıştır.

Partimizin yurt dışı SKM Başkanlığı, ülkelerde sandıklara uzak şehirlerde oturan vatandaşlarımız için toplu taşıma kolaylığı sağlayabilecek http://secimyolu.com/ internet sitesini kullanıma açmıştır.

Ayrıca şubelerden sandıklara otobüsler kaldırılarak seçmenler konsolosluklara taşınmaktadır.
 

Muhammed Fatih Toprak2.jpg
Avukat Muhammed Fatih Toprak

 

Yurt dışı seçmende adres güncelleme sayıları nasıl?

Yaklaşık 2 milyon seçmenin adres güncellemesinde bulunduğu bilgisi bize ulaşmıştır.


Oy kullanma son tarih ne zaman?

Yurt dışında son oy kullanma günü 9 Mayıs 2023 Salı.


Sandıklarda kimler bulunuyor?

YSK'nın sandık çevresinde bulunabileceğini açıkladığı kişiler 202 Sayılı Genelge'nin 19'uncu maddesinde anılmaktadır.

Buna göre oy sandığının konulduğu ve sandık kurulunun görev yaptığı fiziki ortamda ancak sandık kurulu başkan ve üyeleri, o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları bulunur.

Siyasi partilerin Yurtdışı İlçe Seçim Kuruluna bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler ise yine bu kurul tarafından öncesinde kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilirler.

Bu kişilerden başka, oy verme işlemi doğası gereği seçmenler, halihazırda milletvekili statüsünde olanlar ve adaylar da sandık çevresinde olabilirler.

Kolluk kuvvetleri ya da özel güvenlik ise sadece çağrı/ihbar durumunda salona gelebilir ve ihbar sebebi ortadan kalktığında ayrılırlar. Medya mensupları ise iş ve işleyişe engel olmamak şartıyla haber amaçlı görüntü alabilirler.
 

aa2.jpeg
Fotoğraf: AA

 

Prosedür nasıl işliyor; oy atma sandık kapatma taşınma ve sayılma işlemlerine dair bilgi verebilir misiniz?

Seçim günü oy kullanacak seçmen, sandık bulunan salona girdiğinde, öncelikle kurul tarafından seçmen yeterliliği sorgulanarak uygun olması durumunda sandık kabinine alınacaktır.

Seçimin bir günden uzun sürdüğü temsilciliklerde sandıklar her seçim gününün sonunda açılarak içinden çıkan zarflar sayılıp oy kullanan seçmen sayısına uygunluğu kontrol edilerek sandık tutanağı oluşturulacak, ardından zarflar YSK tarafından gönderilen torbalara alınarak kapatılacak, imzalı seçmen listesi ile birlikte mühürlenecektir.

Seçim günleri boyunca tüm torbalar her akşam yüksek güvenlikli bir odada kilit altında saklanacaktır. Yurt dışı seçim günlerinin sona erdiği 9 Mayıs akşamı saat 21.00'de son oy sandıkları açılacak ve aynı işlem tekrarlanacaktır.

Her bölgede oy zarflarının güvenliğini şeffaflıkla takip eden bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon temsilciliklerde oy zarflarının muhafazası ve Ankara'daki Yurtdışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılması aşamalarında görevlidir.

Komisyon üyeleri öncelikle bulunulan misyonun şefi veya en kıdemlisi başkan olmak üzere, o temsilcilikte görevli bir kamu görevlisi üye yanında son milletvekili genel seçimlerinde Türkiye genelinde en çok oyu alan 3 siyasi partinin bildirdiği isimlerden oluşmaktadır. 

Her bölgede oy torbalarının saklandığı odaya giriş için toplamda 4 anahtar hazırlanmıştır. Bu anahtarlar sadece ismi geçen komisyonun üyelerine verilecektir.

Mühürlü oy çuvallarının kilitli tutulduğu odalara girebilmek için 4 anahtarın aynı anda kullanılması gerekmektedir.  

Bu odalar özel kamera ile 7/24 üyeler tarafından izlenebilmektedir. Seçim günleri bittiğinde torbaların Türkiye'ye YSK'nın belirlediği usulle kargolanması yine bu komisyonun şahitliği ile yapılacaktır. Oy sayımı ise Ankara'da Yurtdışı Seçim İlçe Kurulunca gerçekleştirilecektir.


Kampanya yapılan ülkelerde kampanya zorlukları ve kolaylıklar neler?

Bizler ülkelerde vatandaşlarımızın seçime katılım şartlarını belirleyen ve o ülkenin iç hukukundan doğan uygulamalara azami derecede dikkat ederek tüm Avrupa, Amerika, hatta Avustralya'dan Afrika'ya kadar kıtalar aşan bir organizasyon içinde seçim koordinasyon merkezlerimiz ve tematik çalışma gruplarımızla uzun zamandır saha çalışmaları yürütüyoruz.

Bu kapsamda vatandaşımızı seçim sürecine yönelik sağlıklı bilgiye kavuşturuyor, ayrıca partimizin icraat vaad ve çalışmalarını aktarıyoruz.

Elbette ülkelerin güvenlik reflekslerini, birbirinden farklılaşan göçmen politikalarını ve reel uluslararası siyasetin Türkiye ile ilişkilerindeki etkilerini gözlemleyebiliyor ve takip ediyoruz.

Bu minvalde son gerçekleşen 2018 cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sonrasında örneğin Almanya ve Hollanda, Türkiye partilerinin seçim toplantılarını izne tabi hale getirmiş ve seçimden önceki son 3 ayda yasaklamıştı.

Bu ülkelerde çalışmalarımız yerel otoriteleri alarme edecek herhangi bir gidişata izin vermeden süreci kontrolle yönetmek üzere kurgulanmış ve uygulanmıştır.

Biz hem yerel otoritelerle karşılıklı anlayışa dayalı diyalogda kalmayı önemsiyor ve özen gösteriyor, hem de vatandaşlarımızın en demokratik hakkı olan oy kullanım imkanını değerlendirmesinde kolaylaştırıcı uygulamaları da hayata geçirmeye devam ediyoruz.

Bu açıdan teknolojinin sunduğu fırsatları da değerlendirerek yüz yüze ve çevrimiçi her türlü imkanı kullanıyoruz. 

Partimizin sahip olduğu bir diğer artı, yurt dışındaki insanımızın özveri ile kurup ayakta tuttuğu birçok sivil toplumsal yapılanma ile yıllar içinde giderek güçlenen bir dostluk içinde büyümektir.

Bizler yurt dışı Türkleri yalnız seçim dönemlerinde kapısı çalınacak bir grup olarak görmeyip onların yaşadıkları ülkelerdeki konularını takip eden kurumlarımızı ve istişare mekanizmalarını kurarak diaspora politikamızı yıllar önce güncelledik, sistemselleştirdik ve yeni işlevler kazandırdık.

Bu neticeyle 21 yıllık bir hükumet partisi olarak gerçekleştirdiğimiz icraatlar sonucu yurt dışında gelişen vatandaş- devlet güveni, bugün yaşadığımız tüm zorluklara rağmen bizim için en büyük motivasyon kaynağı ve süreci kolaylaştıran etmendir.

Ülkemizin kaderini belirleme sorumluluğunu ciddiye alarak sandığa gidecek her bir vatandaşımıza şimdiden peşin teşekkürlerimizi iletiyorum.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU