Gantz, Netanyahu'nun kapattığı kapıları aralar mı?

İsrail liderlerine karşı benimsenen en kötü ve daha az kötü ölçütüne göre, Abbas Gantz'ı ve onun hediyelerini tercih etmeye devam edecektir

Fotoğraf: Reuters

Kamuoyu yoklamaları, bugün seçim yapılsa, Benny Gantz'ın Binyamin Netanyahu'yu ilk kez ciddi bir farkla geride bırakacağını gösteriyor.

Benet-Lapid hükümetinde savunma bakanıyken Benny Gantz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile doğrudan bir iletişim kanalı açmıştı.

"Ras el-Ayn" köyündeki evinde gerçekleşen görüşmede ikisi arasında bir hediyeleşme olmuştu.

Alfabenin ilk üç harfi "a, b, c" ile adlandırılan 3 bölgeye bölünmüş Batı Şeria'da yoğun bir şekilde konuşlanmış İsrail ordusuna komuta eden adam, iyi niyet göstergesi olarak Abbas'a bir zeytinyağı testisi hediye etmişti.

Batı Şeria'nın yanı sıra İsrail ordusunun kara, deniz ve hava kuvvetleri Gazze'de de konuşlanmış. Sürekli ablukaya ek olarak, "savunma" ordusu zaman zaman burada geniş çaplı savaşlar, arada bir de sınırlı misilleme saldırıları yürütüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kötü ve daha az kötü ölçeğinde, Netanyahu ve hatta Lapid ve Benet ile karşılaştırıldığında, Abbas'ın Gantz'ı tercih etmesi mantıklı görünüyordu.

Ancak Gantz'ın rüzgarları, Abbas'ın gemisinin istediği gibi esmedi.

Gantz ve iyi niyet göstergesi, iktidar ve karar alma mekanizmasından ayrıldı ve destekçilerinin, yandaşlarının ve müttefiklerinin gücü değil, daha ziyade Gantz ve müttefiklerinin son seçim savaşını yönetmedeki başarısızlığı sayesinde Netanyahu geri döndü.

Netanyahu'ya parlamentoda kendisinin bile beklemediği bir çoğunluk kazandıran seçim sonuçları hâlâ taze.

Benny Gantz, iki general arasındaki liderlik özellikleri, karizma ve tarihsel büyük farklılıklara rağmen, İzak Rabin'in bir uzantısı olmayı arzuluyor.

Tüm bunlar Rabin'in avantajıydı. Gantz'ın avantajı ise şu anda Netanyahu ile rekabet eden tek general olması.

İsrail seçmeninin generallere meylettiği ve onlardan herhangi birine oy vermeyi tercih ettiği biliniyor.

Saygın düşünür Uri Avnery tarafından "barış suçlusu" olarak tanımlanan Barak bile, genel seçimlerde başbakanlığı generallerin bu başarı ve imajından yararlanarak kazandı.

İsrail iç oyununda orta çözümlere en uygun kişi olması, Gantz'ın bir diğer avantajı.

Gantz, askeri ve siyasi hayatında da böyleydi, nitekim daha önce devletin en önemli askeri pozisyonu için geleneksel hiyerarşideki en güçlü aday olmamasına rağmen, orta çözüm olarak genelkurmay başkanlığı pozisyonuna getirilmişti.

Şu anki durumu da eğer yükselmeye devam eder veya önde olmayı sürdürürse, onu Netanyahu'yu devirecek ve parlamentoda net bir çoğunlukla başbakanlığı devralacak koalisyona liderlik etme olasılığı en yüksek kişi olmaya ehil kılıyor.

Netanyahu sonrası dönemde ikinci kez mihenk taşı olma fırsatı bulacak ve Arap milletvekilleri de bu koalisyonu doğrudan ve dolaylı olarak destekleyecektir.
 


Filistinliler ile ABD, Avrupa ve uluslararası düzeyde konuyla ilgilenenlerin merak ettiği en önemli ve büyük soru şu:

Gantz'ın olası veya potansiyel koalisyonu Netanyahu'nun kapattığı kapıları, yani, ılımlı Arap kampındaki ülkelerin ve dünyadaki çoğu ülkenin talep ettiği gibi tıkalı "siyasi ufku" açar mı?

Yoksa İsrail'deki iç koşulların hareketli kumları, zeytinyağı testisi ve o zaman taşıdığı iyi göstergeyi yuttuğu gibi, Gantz'ın görece ılımlılığını da mı yutacak?

Genel seçime gidilmesi olasılığından uzak olduğumuz, İsrail'in kendisi ister iç düzeyde ister Filistinlilerle ilişkiler düzeyinde olsun, sonuçları kesin bir şekilde okunamayan derin ve kapsamlı etkileşimler yaşadığı sürece, bu sorunun cevabı belirsiz.

Denklemin diğer kısmındaysa şu soru var:

Abbas, bütünüyle ve ayrıntılarıyla İsrail sahnesiyle örtüşen Filistin sahnesinden çıkarsa Gantz ne yapabilir?

Yahut yaklaşan başkanlık seçimlerini yeniden Demokratlar kazanır veya seçimler yüzyılın anlaşmasının sahibi olan Cumhuriyetçi rakip lehine sonuçlanırsa ne olabilir?

Bunlar erken kamuoyu anketleri sonuçlarının ve göstergelerinin kendisine kesin yanıtlar veremeyeceği gerçekçi ve pratik sorular.

Ancak İsrail liderlerine karşı benimsenen en kötü ve daha az kötü ölçütüne göre, Abbas Gantz'ı ve onun hediyelerini tercih etmeye devam edecektir.

Tabi Gantz'ın hem kendisini hayal kırıklığına uğratmaması, hem de kendisine oynanan bahsi boşa çıkarmaması şartıyla!

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU