Belçika'da sosyal konutta oturuyor, Türkiye'de 16 mülkü var... İsmi verilmeyen Türk yalnız değil

Finansal bilgi paylaşımı kapsamında AB üyeleri, ülkelerinde yaşayan Türklerin, Türkiye'deki mal varlıklarını araştırıp vergi kaçırıp kaçırmadıklarını tespit edebiliyor. Son dönemlerde bu yöndeki araştırmaların ve tespitlerin arttığı öne sürülüyor

Finansal Bilgi Paylaşımı Anlaşması kapsamında gurbetçilerin Türkiye'deki mal varlıkları da yaşadıkları ülkelerce araştırılabiliyor

Hürriyet gazetesinde Hüseyin Gül'ün 25 Nisan 2023 tarihli haberine göre Belçika'da sosyal konutlarda oturan ancak ülke dışında herhangi bir mülkü bulunan kişilere yönelik 2 yıldan beri bir soruşturma yürütülüyor.

Mart 2021'de başlatılan soruşturma sonuç verdi. Şu ana kadar 339 kişi tespit edildi. Üstelik bunlardan biri de Türk.

Adı açıklanmayan Türk uyruklu kişinin Belçika'da maddi durumu iyi olmadığını beyan eden kişilere öncelikli hak tanınan sosyal konutta oturmasına karşın Türkiye'de 16 mülkü olduğu ortaya çıkarıldı.

Haberde soruşturma ve araştırma ekipleri, şüphelendikleri sosyal konut kiracılarının gerekirse ülkelerine kadar giderek kanıt topladığı da belirtildi.

 

sosyalkonut1.jpg
Belçika'da sosyal konutlarda oturanlara yönelik incelemeler arttı

 

35 bin euro ceza alabilir

Doğru beyanda bulunmadığı tespit edilen kişileri bekleyen ceza ise evden çıkarılma ve para cezası.

Söz konusu Türk'ün 35 bin euroya kadar ceza alabileceği de haberde belirtilen detaylar arasında.

Aslında bu yeni ve sadece Belçika'ya özgü bir durum da değil.

Sürecin başlangıcı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi ülkelerin 2011'de küresel vergi kaçakçılığıyla mücadele anlaşması kapsamında "Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimi Anlaşması"nı onaylamasıyla başladı.

Anlaşmanın bir hedefi de kara para aklanmasının ve terörün finansmanının önüne geçilmesi. 

OECD üyesi olan ancak aynı zamanda anlaşmaya taraf olan ülkelerde neredeyse 5 milyonu aşkın vatandaşı olan Türkiye, uzun yıllar boyunca altyapısının bilgi paylaşımına uygun olmadığını ileri sürerek yürürlüğe koymadığı anlaşmayı 31 Aralık 2019 tarihinden itibaren hayata geçirdi.

Buna göre ülkeler anlaşmaya taraf olan diğer ülkelerde ikamet eden kişilere ait hesap bilgilerini vergisel inceleme için elektronik ortamda diğer tarafa gönderecek.

Düzenleme ile farklı ülkelerde ikameti bulunan kişilere ait bilgilerin bankalar kanalıyla Maliye Bakanlığı'na oradan da ilgili ülkenin makamına aktarılması gerekiyor.

Bu bilgileri alan muhatap ülke şayet ülkesinde yaşayan kişinin Türkiye'de mevcut olan hesabına, gelirlerine dair kendisine bildirimde bulunulmadığını tespit ederse vergi kaçırmaktan ceza kesebiliyor.

Aynı şekilde örneğin Türkiye'de yaşayan bir Alman, Almanya'daki gelirlerine dair beyanda bulunmamış ise o da aynı şekilde Almanya'dan gelen bilgilerle burada ceza alabiliyor.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği dönemde birçok gurbetçinin bundan dolayı ceza alabileceği iddia edilmişti.

 

mehtapbiçer.jpg
Mehtap Biçer / Fotoğraf: Twitter

 

3 ülke işi sıkı tutuyor, miktarın büyüklüğü görülünce araştırmalar arttı

Belçika'daki haberin ardından süreçteki son durumu öğrenmek için öncelikle gurbetçilerin yaşadığı hukuki sorunlarla ilgili çalışmalar yapan avukat Mehtap Biçer'e sorduk.

Otomatik bilgi paylaşımı çerçevesinde Türkiye'nin gurbetçilere ait mal varlığı bilgilerini yurtdışına aktardığını söyleyen Biçer, Avrupa Birliği ülkelerinin yoğun bir şekilde araştırdığını belirterek, özellikle bu konuda Fransa, Hollanda ve Belçika'nın ön plana çıktığını söyledi.

Biçer'e göre araştırmaların yoğunlaşmasında bu devletlerin yapılan tespitlerin büyüklüğü ve kesilen cezaların ciddi bir kaynak olduğunu keşfetmesi de var.

 

tapubilgileri.jpg
Biçer, gurbetçilerin Türkiye'deki tapularının bile incelendiğini öne sürdü

 

Türkiye ayağında da araştırılıyor

Biçer'e göre bu ülkede kurulan içlerinde Türklerin de bulunduğu şirketler Türkiye'ye gelerek burada belli hukuk bürolarıyla ve gayrimenkul şirketleriyle anlaşarak incelenmek istenen gurbetçilerin mal varlıkları araştırılıyor.

Biçer, gayrimenkul değerleme uzmanlarının gurbetçilerce alınan evlerin ne zaman ve ne kadara alındığı, kaç para üzerinden satıldığı gibi bilgileri tespit ettiği, buradan bir vergi kaçırılıp kaçırılmadığının anlaşılmaya çalışıldığını da kaydetti.

Hapis cezası alan bile var

Elde edilen bilgilerin muhatabı ülkeye gönderildiği sonrasında orada araştırmaya konu olan gurbetçiye "Şu kadar malın varmış" denilerek vergi cezalarının kesildiğini belirten Biçer, miktarın büyüklüğüne göre hapis cezası alanların da olduğunu, Fransa’da bu konuda örnekler bulunduğunu söyledi.

Gurbetçilere uyarı: Bir avukattan destek alarak kişisel verilerinizi güvene alın

Biçer, Türkiye'nin finansal bilgileri paylaşmasına karşın özellikle gayrimenkullerle alakalı bilgilere ulaşılmasını engellemeye çalıştığı ancak tapu kayıtları açık olduğu için anlaşılan firmalar üzerinden verilere yine de bir şekilde ulaşıldığını söyledi.

Biçer, bu nedenle gurbetçilere "Bu konuyu bilen bir avukattan yardım alarak kendilerinin onayının olmadığı kişilerce verilerin engelleyebilir" uyarısında bulundu.

 

mehmetkılıçfoto.jpg
Memet Kılıç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Türkiye, gurbetçileri zamanında bilgilendirmedi

Almanya'da bir dönem Yeşiller Partisi'nden milletvekilliği yapan ve halen bu ülkede avukatlık yapan Memet Kılıç, Türkiye'nin konuya dair gurbetçileri bilgilendirmekte geç kaldığını öne sürerek, "Kimseye bilgi vermeden böyle bir şey imzalaması ve insanların böyle tek ayak üstünde yakalanmaları iyi olmadı. Tek tek örnekler çıkmaya devam edecek. Zaten geçen seçimlerden sonra da Türk vatandaşlarının kimlik bilgileri ortalığa saçılmıştı. Ondan sonra da çifte vatandaşlık konusunda da incelemeler çoğaldı. Almanya çifte vatandaş olduğunu tespit ettiği Türklerin, Alman pasaportuna el koyuyor" şeklinde konuştu.

 

almanya.jpg
Almanya'da yaşayan Türklerin mal varlıkları da anlaşma kapsamında inceleniyor / Fotoğraf: AA

 

"Almanya, komşularına göre süreci daha sakin yürütüyor"

Fransa, Hollanda ve Belçika'nın süreci Almanya'ya oranla daha sert yürüttüğünü, Türkiye'deki avukatlar aracılığıyla bilgilere ulaşmaya çalıştığını kaydeden Kılıç, Almanya'nın ise daha çok finansal bilgi paylaşımına uygun olarak Türkiye'den gelen bilgiler doğrultusunda maliyedeki bilgilere bakarak sonuca ulaşmaya çalıştığını kaydetti.

"Bu yılın başından beri tespitler arttı"

Belçika'daki olayı hatırlatan Kılıç, özellikle bu yılın başından beri Almanya dahil olmak üzere AB ülkelerinin bu tür tespitleri artırdığı ve kontrolleri sıkılaştırıldığını da sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU