Birleşik Krallık Merkez Bankası Baş Ekonomisti: Halk artık fakirleştiğini kabul edip zam istememeli

Huw Pill'in sözleri sendikaların ve esnaf temsilcilerinin tepkisini çekti

Pill, ortalama hane halkı gelirinin yıllık 32 bin sterlin seviyesinde olduğu Birleşik Krallık'ta yılda 180 bin sterlinden fazla kazanıyor (Reuters)

Birleşik Krallık Merkez Bankası'nın baş ekonomisti Huw Pill, Britanyalı ailelerin enflasyondaki artış sonrasında artık daha fakir olduklarını kabul etmesi ve zam istemeyi bırakması gerektiğini söyledi.

Yükselen fiyatların tüm ülkeyi fakirleştirdiğini söyleyen Pill, maaşlara yapılan zammın sadece ızdırabı uzattığını savundu.

Pill sözleri, bir başka Merkez Bankası yetkilisinin bankanın, faiz oranları konusunda hızlı hareket etse bile enflasyonu kontrol altına alacak gücü olmadığını söylemesinden birkaç saat sonra geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York'taki Columbia Hukuk Okulu'nun podcast yayını Beyond Unprecedented'a bir röportaj veren Pill, "İnsanlar yoksullaştığını kabul etmeli ve harcama güçlerini korumaya çalışmaktan vazgeçmeli" diye konuştu.

Pill, daha yüksek maaş talebinin sadece fiyatları daha da yükselttiğini ve sonuç olarak enflasyona neden olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık'ta mart enflasyonu Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefine rağmen yüzde 10,1 olarak ölçülmüştü. Maaşlar ise son 3 ayda yüzde 6,6'lık bir artış gösterdi.

Sendikalardan Pill'in sözlerine tepki

Pill'in yorumları bir süredir zam talebiyle grev tehdidinde bulunan sendikaların da tepkisini çekti.

Neredeyse tüm endüstriyel sektörlerde faaliyet gösteren GMB Sendikası'ndan Laurence Turner, "En çok kazanan kamu görevlilerinden birinin, hatırladığımız en kötü hayat pahalılığı krizlerinden birinde işçilere yoksulluğu kabul etmesini söylemesi inanılmayacak derecede aptalca" ifadelerini kullandı.

İşçi Sendikası Kongresi Genel Sektereteri Paul Nowak ise, işçilerin öğüde değil maaş zammına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Küçük İşletmeler Federasyonu'ndan Tina McKenzie ise konuyla ilgili, "Pill'in halden anlamayan yorumları, enflasyonla boğuşan küçük işletmeleri haklı olarak kızdıracak" ifadelerini kullandı.

Yatırım şirketi Panmure Gordon'ın baş ekonomisti Simon French ise yaptığı açıklamada zamların ve fiyatların birbirini yükseltme riskini kabul etse de, Pill'e "konuşmadan önce düşünme" tavsiyesinde bulundu.


Independent Türkçe, Telegraph, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU