Birleşik Krallık'taki dişçi sırasını gören mülteci çocuk ve annesi Ukrayna'ya gitti

"Buradaki doktorlar iyi ama kuyruklar yüzünden durum kötü"

Rusya-Ukrayna Savaşı (AP)

7 yaşındaki Ukraynalı bir kız çocuğu, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) bekleme listesi çok uzun olduğundan diş tedavisi için annesiyle birlikte Ukrayna'ya gitti.

Lisa ve annesi Oksana Martirosova, İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesinde mülteci olarak yaşıyor. Ukrayna'da bir dişçiye gitmek için Polonya'ya uçmaları, daha sonra da savaştan zarar görmüş ülke boyunca 15 saatlik bir otobüs yolculuğu yapmaları gerekti.

The Press & Journal'a konuşan Martirosova "Lisa'nın ağrısı korkunçtu, antibiyotiklerle birkaç ay bekleyemezdi. Gerçekten korkuyor ve titriyordu; ona her gün ağrı kesici vermem gerekti" dedi.

Lisa'nın annesi şöyle ekledi:

Bizim ülkemizde bu acil bir durum olurdu ve birkaç ay sonra değil, aynı gün ya da ertesi gün hastaneye giderdiniz. Bu saçmalık çünkü çok ciddi sorunlara yol açabilir. Küçük çocukları olanların bu sorunla nasıl yaşadığını bilmiyorum.

Buradaki doktorlar iyi ama kuyruklar yüzünden durum kötü.

NHS hizmetlerini bekleme sürelerinin Birleşik Krallık (BK) genelinde hızla artmasıyla, bazıları "sistemin bozulduğunu" söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık hizmetini yetkilendirilmiş bölgesel hükümetin kontrol ettiği İskoçya'da da durum aynı. İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu'nun yakın zamanda yayımladığı bir raporda, 6 bin 856 kişinin iki yıldan uzun süredir hastanede tedavi görmeyi beklediği tespit edildi.

Bazı gelişme işaretleri de var. Eylül 2022'de, iki yıldan uzun süredir bekleyenlerin sayısı 7 bin 282'ydi.

Ancak birçok kişi hâlâ bu durumun kabul edilemeyeceğini düşünüyor.

Martirosova'nın ailesinin geçen yıl vize almasına yardım eden, İşçi Partili İskoç Parlamentosu Üyesi Michael Marra, Daily Mirror'a konuşarak durumdan ötürü İskoç Ulusal Partisi (SNP) hükümetinin Sağlık ve Sosyal Hizmet Bakanı Humza Yousaf'ı suçladı.

Humza Yousaf'ın NHS'yi feci şekilde yönetmesi çok ama çok fazla kişi için umutsuz bir durum yarattı. Mültecilerin tıbbi tedavi için savaştan zarar görmüş bir ülkeye geri dönmek zorunda kalması tam anlamıyla akla ziyan bir şey.

Astronomik bekleme süreleri, hastaları acilen ihtiyaç duydukları tedaviyi almak için aşırıya kaçmaya zorluyor.

İskoç Hükümeti sözcüsü, The Mirror'a "Yerinden edilmiş tüm Ukraynalıların sağlığı ve refahı öncelik olmaya devam ediyor" dedi.

Öte yandan NHS'nin karşılaştığı zorluklar İskoçya'ya özgü değil ve BK'nin geri kalanında da hissediliyor.

İskoç Hükümeti bu baskılarla ilgilenmek ve onları hafifletmek için destek hizmetlerine odaklanmış durumda ve pandeminin yol açtığı, planlı sağlık randevusu yığılmalarını temizlemeye çalışıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU