Taliban'dan kadınlara Ramazan Bayramı yasağı

Afganistan'ın iki vilayetinde kadınların Ramazan Bayramı'nda gruplar halinde dışarı çıkması "yasaklandı"

Taliban'ın güvenlik görevlileri cuma günü Celalabad'da, ramazanın sonunda kutlanan Ramazan Bayramı sebebiyle namaz kılmaya gelen Müslüman müminlerin üstünü arıyor (AFP)

Taliban, ramazanın sona ermesi nedeniyle ülkede yapılması beklenen geniş çaplı kutlamalar öncesinde Afganistan'ın iki bölgesinde kadınların bayram etkinliklerine katılmasını yasakladı.

Kuzeydeki Baglan ve kuzeydoğudaki Tahar bölgelerindeki yerel Taliban liderlerinin cuma günü yayımladığı benzer iki bildiride "Ramazan Bayramı günlerinde kadınların gruplar halinde dışarı çıkması yasaktır" dendi.

Emirler tüm Afganistan'da değil, sadece iki bölgede geçerli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu karar, Taliban'ın Afganistan'ın kuzeybatısındaki Herat vilayetinde ailelerin ve kadınların bahçeli ya da yeşil alana sahip restoranlara girmesini yasaklayan son kısıtlamalarından sadece birkaç hafta sonra verildi.

Bir yetkili, kadınların bahçeli restoranlara girmesinin yasaklanmasına ilişkin kararın, bu tür mekanlarda cinsiyetlerin karma şekilde bulunmasına karşı çıkan din alimleriyle yurttaşlardan gelen şikayetler üzerine alındığını söylüyor.

 

Taliban, yaklaşan bayram sebebiyle yayımladığı yeni bir kararla, #kadınların bayram günlerinde seyahat etmesini ve dışarıda dolaşmasını yasakladı.

Kararda bayram namazlarında Hibetullah Ahundzade'nın adının anılmasının zorunlu olduğu da belirtiliyor. #Afganistan

 

Tahar'ın ardından Baglan'daki Taliban da kadınların bayram günlerinde gruplar halinde dışarı çıkmasını yasakladı. @AminaJMohammed


Önceki günlerde, Afganistan'ın en üst düzey lideri olan münzevi Hibetullah Ahundzade ülke geneline 5 dilde (Arapça, Darice, İngilizce, Peştuca ve Urduca) Ramazan Bayramı mesajı yayımlamıştı.

Ramazan mesajının sonunda Ahundzade, Ağustos 2021'de yönetimin kontrolünü ele geçirdikten sonra Afganistan'da "ilerleme" kaydettiği için Taliban'a övgüde bulunmuştu.

"20 yıllık işgalin kötü entelektüel ve ahlaki etkileri bitmek üzere" diyen Ahundzade, şeriatın, yani İslam hukukunun "ışığında yaşamayı" yüceltmişti.

Liderin Afganistan'da, özellikle 6. sınıftan sonra kız çocuklarının eğitiminin yasaklanmasına ve Afgan kadınların kamusal hayattan ve sivil toplum örgütleriyle Birleşmiş Milletler'de çalışmaktan men edilmesine yönelik ülke içi yasa ve politikaların dikte edilmesinde güçlü bir rol oynadığı düşünülüyor.

Taliban, Afganistan'daki kadınların parklar ve spor salonları gibi kamusal alanlara girmesini zaten yasaklamıştı. Bu kararlar uluslararası alanda şiddetli bir tepkiye yol açarak, ekonomisinin çöktüğü bir dönemde ülkenin tecridini derinleştirdi ve insani krizi daha da kötüleştirdi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU